- Jag trivs! Det är roligt att få jobba praktiskt med trä. Och det är väldigt skönt att inte behöva pendla utan få jobba på orten, säger han under en kort paus i arbetet.
- Tanken är att folk ska mellanlanda här för att sedan komma tillbaka till, eller ta sina första steg i, arbetslivet, säger Eva Engman, personalledare Samhall Älvsbyn/Piteå.
För Mikael Ylipää innebar övergången en chans på den öppna arbetsmarknaden. Han är nu materialhanterare i produktionen på Spikab, och fyller en viktig funktion i företaget enligt produktionschef Ulf Öhlund.
För att skapa fler övergångar arbetas det mycket med inbyggda jobb, där Samhallpersonal jobbar på andra arbetsplatser. Men det är inte lätt att hitta företag som vill ta emot funktionshindrade.
- Många fokuserar på hindren istället för att se de möjligheter individen har. Vi har svårt att hitta jobb åt alla som skulle behöva, säger Stefan Brännmark, personalledare Samhall Älvsbyn.
Det är speciellt svårt att hitta övergångsjobb åt funktionshindrade kvinnor. I Älvsbyn beror det enligt Stefan Brännmark på att det är mest tyngre industrier som tar in Samhallsanställda.
- Vi söker jobb med ljus och lykta, men det gäller att andra aktörer i samhället samarbetar, säger han.
- Man måste vara positiv! Det är ingen ide att komma till jobbet och vara negativ. Är man positiv orkar man och behöver inte vara sjuk, säger han innan han återgår till plankor och trädoft inne i produktionen.