Olyckan inträffade den 26 september 2017 i samband med att en mindre helikopter med två personer i besättningen skulle inspektera kraftledningar på uppdrag av Vattenfall. Strax efter start från Älvsbyn/Höghedens flygplats, tappade plötsligt maskinen höjd då den befann sig 80 meter över marken. Efter enbart tolv sekunders flygning kraschade helikoptern i kanten på ett fält. Befälhavaren som fungerade som systemoperatör vid flygningen omkom. Piloten som enligt rapporten tränade den här sortens flygning skadades allvarligt, men överlevde och kunde därmed höras om omständigheterna kring olyckan.
Statens haverikommission har som brukligt gjort en omfattande utredning med intervjuer med alla inblandade, gjort en grundlig teknisk undersökning av det som var kvar av helikoptern, inklusive motorn, och det var i den som teknikerna hittade orsaken till den svåra olyckan.
De fynd som gjorts indikerade att motorn slutade ge effekt, och det berodde på att en rörmutter till gasgeneratorns bränsleregulator lossnat under flygningen. Det medförde enligt rapporten att motorn inte levererade tillräckligt mycket effekt för att driva rotorsystemet.
Här konstaterar haverikommissionen:
"Metodiken med ett föreskrivet åtdragningsmoment och visuell inspektion innan flygning för att säkerställa att anslutningarna i motorn inte lossnade, hade brister".
I det läget valde besättningen att göra en så kallad autorotationslandning och försökte att nödlanda. Den valda platsen för nödlandningen gjorde att helikoptern var tvungen att passera ett hinder. Kombinationen av låg fart och höjd gjorde enligt kommissionen att flygbanan blev kortare än tänkt och besättningen nådde inte fram till den tänkta landningsplatsen. Därför blev kollisionen med marken hård.
Av rapporten framgår att haverikommisionen lämnar flera rekommendationer. Dit hör att motortillverkaren Rolls Royce måste värdera om konstruktionen på den här typen av motor. Det bör också undersökas om det finns behov av att informera berörda delar av branschen att felaktiga anslutningdelar kan finnas i flera helikoptrar. Sjöfartsverket får också rekommendationer som bottnar i viss kritik under räddningsoperationen. Haverikommissionen vill att Sjöfartsverket ser över sina rutiner vad gäller nödsändningar. Verket behöver också utveckla sina rutiner för att säkerställa "en tillräckligt snabb utlarmning av flygande räddningsenheter som är utrustade, utbildade och övade för efterforskningssuppgifter inklusive pejling av nödsändare".