"Servicenämnden" skapades när Älvsbyns lönecentrum drog igång för att både Älvsbyn och Piteå gemensamt skulle ha politiskt inflytande över utvecklingen. Nu ska nämnden avvecklas och därmed blir det också enklare kunna ta in fler kommuner i samarbetet.
– När vi startade samarbetet så behövdes en politisk överbyggnad för att samköra två organisationer och skapa förståelse. I dag är nämnden och den politiska överbyggnaden onödig. Det behövs inga politiska beslut för att göra löner. Sen underlättar det möjligheten att sälja löneproduktion åt andra kommuner, säger Tomas Egmark (S), kommunalråd.
För tillfället är Piteås bolag på väg in i systemet, vilket är en ganska stor mängd anställda. Men sen kan det vara dags för andra kommuner att skriva avtal.
Kan du berätta vilka kommuner som är intresserade?
– Vi har haft intresse från andra kommuner att gå med i lönecentret. Men i dagsläget vill jag nog inte berätta vilka innan det är klart och meddelat i den eller de kommunerna först, säger Tomas Egmark.
Första steget till avvecklingen av nämnden är tagen efter att kommunfullmäktige i måndags röstade för att avveckla servicenämnden. Nu är bollen i Piteås hörn som av allt att döma kommer att rösta likadant när det kommer upp på nästa eller nästnästa sammanträde.
– Målsättningen är att kunna bryta vid årsskiftet. Jag tror det är ganska okontroversiellt och det är nog ingen som har någon avvikande uppfattning här i Piteå. Att hålla igång en hel nämnd för den här begränsade verksamheten känns onödigt. Det kostar ju nån krona att ha en nämnd också, säger Anders Lundkvist (S), kommunalråd i Piteå kommun.
Samarbetet kommer istället ske genom avtalssamverkan, vilket i grund och botten blir ett köp- och säljavtal. Piteå överlåter utförandet till Älvsbyn men huvudmannaskapet och ansvaret för verksamheten ligger kvar på Piteå.
Ser ni några nackdelar med avtalssamverkan i stället för nämnd?
– Nej inte direkt. Skälet till att man ville ha en nämnd var att få politiskt inflytande och därmed också ge medborgarna insyn. Så frågorna blir, vill vi ha politiska avvägningar i det här, och behöver medborgarna ha god insyn i det? Svaret på båda frågorna blir nej. Det är inte mycket politik i lönehantering, och medborgarna har inte något stort intresse i det, förutom att det självklart ska fungera bra, säger Anders Lundkvist.