Älvsbyn
Efter torsdagens surströmmingspremiär i Kallax gästade Stefan Löfven Polarbröd i Älvsbyn på fredagsförmiddagen.
Statsministern för en presentation av Polarbrödskoncernens arbete för en uthållig livsmedelsförsörjning innan det var dags för en rundtur i bageriet.
Det var ord och inga visor under presentationen. Anna Borgeryd och Karin Bodin hoppas på kloka och verkningsfulla politiska styrmedel för att nå företagets mål – att bli helt hållbara i sina processer fram till 2022.
– Jag uppskattar ett företagsbesök som börjar i den änden. Inte en beskrivning av företagsorganisationen hit och dit. Det är det här som är det viktiga, säger Stefan Löfven.
– Vi har precis antagit ett klimatavtal i Paris. Vi har Agenda 2030 där också miljöfrågorna finns med på ett tydligt sätt. Vi arbetar med exempelvis transportsektorn, den är oerhört viktig för att få ner utsläppen i Sverige.
Regeringen vill även ha mer gods på järnväg. Något som osökt för tankarna till Norrbotniabanan.
– Det ligger precis i den här riktningen. Norrbotniabanan ska på något sätt påbörjas under denna mandatperiod. Vi behöver den efter kusten, då ger man hela landet förutsättningar, säger statsministern.
Man har satt upp ett klimatramverk med långsiktiga mål och etappmål för hur utsläppen ska minska.
– Exakt vilka styrmedel som kommer får vi utveckla. Men vi har ju exempelvis stödet för investering av solel. Det vill vi se mer av. Vi investerar i vindkraft också, säger Stefan Löfven.
Polarbröds vd Karin Bodin var glad och stolt över besöket.
– Vi tycker att det är jättekul att få visa upp verksamheten. Vi har aldrig haft statsministerbesök förut och det blir en stor dag att få bli uppmärksammad på det här viset, säger hon.
Hon tycker det finns lovande initiativ från politiken – men att det finns mer att göra.
– Man kan vara ännu tydligare med långsiktiga incitament som gör att det blir lättare för oss företag att veta hur vi ska jobba framåt. Det är frågor om biodrivmedel och hur man ska se på dem, kilometerskatt och liknande. Vi vill se fler sätt att långsiktigt kunna styra verksamheten.
Kilometerskatten måste konstrueras rätt.
– För oss är det en logisk inriktning att säga att på sikt ska det bli dyrare att köra på fossila bränslen. Men man ska inte dra alla vägtransporter över en kam, utan då måste man särskilja på dem som faktiskt gör skillnad och går på förnybara drivmedel, säger Karin Bodin.