Lockar med flera mötesplatser

I stället för en ny ungdomsgård satsar nu kommunen på rörliga mötesplatser. Älvsbyns unga ska nämligen själva få komma med idéer om träffpunkter som kommunen sedan kan stötta med pengar.

Förslaget om rörliga mötesplaster i stället för en fast ungdomsgård verkar gå hem hos många av eleverna PT pratat med. Ellen Johansson, Erica Lundberg, Josefin Hortlund och Hanna Öhman, 7 C, kan alla tänka sig att söka stöd hos kommunen för olika träffpunkter.

Förslaget om rörliga mötesplaster i stället för en fast ungdomsgård verkar gå hem hos många av eleverna PT pratat med. Ellen Johansson, Erica Lundberg, Josefin Hortlund och Hanna Öhman, 7 C, kan alla tänka sig att söka stöd hos kommunen för olika träffpunkter.

Foto: Therese Hedman

ÄLVSBYN2010-11-18 06:00
Sedan i somras har Älvsbyns unga varit utan ungdomsgård. Frågan har varit uppe bland politikerna flera gånger, men hittills har man inte kommit överens om var en ny gård skulle kunna placeras. Men nu kommer ett förslag från fritids-och kulturchef Kjell Tegnelund om rörliga mötesplatser i stället för en fast ungdomsgård.
- Nu för tiden är det så oerhört stora skillnader mellan ungdomarnas intressen att det är svårt att skapa en ungdomsgård som passar alla. Tanken är att olika grupper i stället ska få chans att skapa sig en egen mötesplats, säger Kjell Tegnelund.
Prova i ett halvår
Under en försöksperiod på sex månader är 230 000 kronor avsatta för att stötta ungas förslag på mötesplatser. Tanken är att ungdomarna får höra av sig till Kjell Tegnelund eller elevråden och lämna förslag på vilka träffpunkter kommunen ska backa upp.
- Exempelvis kanske några vill hyra en bowlingbana en gång i veckan, eller att tjejerna på ryttarföreningen vill ordna karaokekväll någon gång i månaden. Men förslagen måste komma från ungdomarna själva, säger Tegnelund och fortsätter:
- Sen är det tänkt att elevråden ska få vara med och säga vad de tycker om idéerna, så att ungdomarna är en del i hela processen.
"Bättre än ungdomsgård"
Kraven är att mötesplatsen omfattar en grupp ungdomar, har någon som är ansvarig och är tänkt att vara en återkommande träffpunkt under en tid.
Än har projektet inte riktigt kommit igång, men när PT frågar runt på Älvåkraskolan verkar eleverna gilla förslaget.
- Det är ju mycket bättre än en ungdomsgård eftersom man får möjlighet att göra olika saker, säger Erica Lundberg och Josefin Hortlund, 7C.
- Bara man får ihop ett gäng tror jag absolut på att söka pengar för att hitta på något, fyller Ellen Johansson, även hon 7C, i.
Projektet omfattar ungdomar från årskurs 6 till tredje året på gymnasiet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om