Eleverna lyckades rädda fjärde gymnasieåret

Lisa Larsson och klasskompisarnas protester hjälpte till slut. De får tillbaka fjärde året på Nationella idrottsutbildningen, NIU.

Lisa Larsson och hennes klasskompisar hade redan hunnit ställa in sig på tre år. Men till slut lyckades de få tillbaka sitt fjärde år genom medborgarförslag och flitigt brevskrivande. "Det känns fantastiskt", säger hon.

Lisa Larsson och hennes klasskompisar hade redan hunnit ställa in sig på tre år. Men till slut lyckades de få tillbaka sitt fjärde år genom medborgarförslag och flitigt brevskrivande. "Det känns fantastiskt", säger hon.

Foto: Håkan Öberg

Älvsbyn2021-12-22 17:00

Möjligheten till ett fjärde år är viktigt för att eleverna ska kunna prestera både sportsligt och akademiskt. Genom att lägga utbildningen över fyra år istället för tre så får de helt enkelt mer tid till allt. Men möjligheten till det försvann med ett sparbeting för gymnasieskolan på allt som inte krävs enligt lag. Efter många om och men har nu en enig kommunstyrelse röstat för att återinföra det fjärde året igen.

– Ja alltså, det känns fantastiskt. Jag pratade med min klasskompis Klara i går och vi sa att vi hade som redan hunnit ställa in oss på att det bara blir tre år. Otroligt kul att vi fick igenom det, säger Lisa Larsson, som nu går andra året på NIU.

Klassen har försökt påverka politikerna genom ett medborgarförslag som alla skrev under. Där redovisade de bland annat att 93 procent av eleverna antingen går eller planerar att gå det fjärde året. 40 procent hade valt en annan utbildningsort än Älvsbyn om inte fjärde året hade erbjudits.

– Förutom medborgarförslaget har vi även skickat brev till alla politiker, till kommunchefen och sådär, säger Lisa Larsson.

undefined
Tomas Egmark (S), kommunalråd är glad över att det gick att hitta en lösning. Anledningen till att fjärde året togs bort från början var rakt igenom ekonomisk. (Arkivbild)

Medborgarförslaget röstades först ner i september. Då skickade Sture Norén och tränarna på NIU ett brev till politikerna och förklarade varför de helt och hållet höll med elevernas förslag. Efter det tog Centerpartiet upp frågan igen i kommunstyrelsen. Den här gången kunde man hitta en lösning på det ekonomiska så att det i praktiken inte behöver kosta mer.

– Vi såg att om man kunde ha en annan lösning så går det här att göra inom budget. Vi har aldrig varit emot det så utan det har alltid varit en kostnadsfråga. Så nu var vi nog alla som föreslog att vi skulle anta det här, säger Tomas Egmark (S), kommunstyrelsens ordförande.

– Vi har tyckt från början att det kändes knepigt att de här satsande ungdomarna inte ska få sitt fjärde år. Så vi väckte det som ett ärende för att se över det igen och den här gången gick det vägen. Lisa och de andra ska ha all ära för det initiativet, säger Berit Hardselius (C).

undefined
Lisa Larsson och hela hennes klass skrev och undertecknade medborgarförslaget och berättade också om det i Piteå-Tidningen. Då var de inne på slutspurten av sitt första år.

Nu kan eleverna gå på jullov med vetskapen om att det blir ett fjärde år och att det är på grund av dem som det blivit så.

Hur känns det att kunna påverka så här?

– Det känns bra, verkligen. Att de lyssnade. Vi vill ju kunna prestera både i skolan, på träning och på tävling. Då är det jättebra att kunna sprida ut allt på fyra år, säger Lisa Larsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!