Våren 2014 färdigställdes ett planprogram för Kanis. Två år tidigare gjorde Älvsbyns kommun en visionsplan för området med en karta med 36 punkter.
I visionen fanns hotell och vandrarhem, enklare campingstugor samt nya tomter för mindre fritidshus med ”ski in/out”-läge längs familjebacken.
Trots att många punkter är ett par år in i framtiden – och vissa kanske till och med rena fantasier – så har Kanis-området haft en positiv trend de senaste åren och några av visionerna är redan verklighet.
En förstorad restaurangbyggnad med terrass mot backen, en utbyggd husvagnscamping och ett nytt servicehus för gästerna samt en ny knapplift, ett transportband till pulkbacken och en ny skidskyttearena.
Trycket på husvagnscampingen vittnar om det stora intresset.
– Vi har 95 platser och alla är upptagna. Vi har dessutom cirka 90 gäster i kö som vill ha en plats, säger Älvsbyns fastigheters Lars Nyberg, ansvarig för Kanis.
Tanken är att klämma in några platser till.
– Vi landar nog på 100-110 platser. Maxar vi anläggningen kan vi nog få in upp mot 50 till, men vi vill kunna bibehålla en god service.
Det är inte bara på husvagnssidan intresset ökar. I fjol registrerades 33 000 fler liftåk och 2 000 fler dagsgäster än säsongen innan.
– Även bandet i pulkbacken är otroligt populärt. Det är mycket nya dagsgäster som kommer från kusten och åker, säger Lars Nyberg.
Visionskartan är dock inget man jobbar mot i dagsläget.
– Det är något som togs fram förr. Just nu har utvecklingen lugnat sig, vi måste se resultatet av allt vi gjort.
Samtidigt är kommunen i slutskedet av att köpa loss berget och intilliggande mark av kyrkan.
– Det är ju för framtida investeringar och för att säkra de befintliga investeringarna, säger Lars Nyberg.
En återkommande mindre investering är snöparken som är ett populärt inslag i Kanisbacken. Den kommer troligtvis att börja byggas nästa vecka. I år kommer man även att erbjuda slalomskola.
Marianne Kortesoja håller på med en utredning om hur kommunen ska göra Kanis till en året om-anläggning. Hon ser stor potential i området.
– Allt finns redan här, det gäller bara att paketera det. Sommaraktiviteter behöver man inte bygga utan det handlar mer om att upptäcka och kanske märka ut, säger Marianne Kortesoja.