Leif Ögren vill köpa camping och skola

Bärföretagaren Leif Ögren vill köpa skolan i Tvärån och Selholmens camping. Älvsbyns kommun vill inte sälja campingen och politiken har inte beslutat om de ska sälja eller riva skolan för flera miljoner kronor.

Efter att PT skrev om Tväråbo AB:s intresse att köpa skolan i Tvärån  vill nu också Leif Ögren via sitt företag Euro Apartments AB vara med och lägga bud på den rivningshotade fastigheten.

Efter att PT skrev om Tväråbo AB:s intresse att köpa skolan i Tvärån vill nu också Leif Ögren via sitt företag Euro Apartments AB vara med och lägga bud på den rivningshotade fastigheten.

Foto: Joel Gustafsson

ÄLVSBYN2012-11-16 06:00

Bäruppköparen Enor Larsson och lokala företagaren Peter Johansson har bildat Tväråbo AB med förhoppning att köpa den nedlagda skolan i Tvärån och skapa ett vandrarhem.

Nu har också bär- och campingföretagaren Leif Ögren visat intresse att lägga ett bud på skolan.

"Det bör väl finnas ett intresse att kommunen kan få så bra betalt som möjligt för sina fastigheter, därför så är det bättre att den som är beredd att betala bäst genom anbud får köpa objektet", skriver Leif Ögren till kommunstyrelsen i Älvsbyn.

Flera förslag
Älvsbyns Fastigheters vd Anders Nilsson var positiv till försäljning när PT skrev om Tväråbo AB:s idé. Han menade att det skulle kosta flera miljoner kronor för kommunen att annars riva skolan.

- Tanken har varit att vi ska riva bort skolan. Men då vi har fått köpförfråganden ska vi ta upp det i kommunstyrelsen, säger Älvsbyns kommunalråd Bill Nilsson (S) till PT.

Om ni bestämmer er för att sälja skolan är det den som betalar mest som får köpa?
- Ja, om vi ska sälja den måste vi gå ut med anbudsförfrågan.

Tvist med Ögren
Leif Ögren är nöjd med svaret.

- Alla ska ges samma möjlighet oavsett om det är jag eller någon annan som köper, säger Leif Ögren.

Enligt Bill Nilsson kommer inte den pågående tvisten med Leif Ögren om Bergsparken påverka kommunstyrelsens beslut om Tväråskolan.

Förnekar
- Nej, absolut inte. Så kan man inte hantera saker och ting. Jag kan inte gå omkring och ha sura tankar mot en företagare bara för att man inte har haft samma
tanke, säger han.

I snart sex år har Leif Ögren velat köpa Selholmens camping som arrenderas av Älvsbygymnasterna för tio kronor per år.

Säljer inte campingen
Enligt Bill Nilsson har kommunen inga planer på att sälja eller utveckla campingen eftersom den ligger i direkt anslutning till den känsliga vattentäkten.

- Vi är nöjda med avtalet och vill inte ha någon större etablering där, säger han.

Leif Ögren kallar det dolt föreningsstöd?
- Det är upp till honom om han vill kalla det så. Vi tycker att gymnastikföreningen har haft en bra verksamhet och det har fungerat på ett bra sätt för oss. Därför fortsätter det också.

Då gör det inget att ni inte tjänar pengar på det?
- Det är inte det som är ambitionen. Det är en omtyckt campingplats och själva campingen och markutrymmet vill vi gärna behålla i kommunens ägo.

FAKTA Ögrens tvister med Älvsbyns kommun

Leif Ögren har varit i konflikt med Älvsbyns kommun om driftavtalet med poolen på Nyfors Camping. Nu också om Bergsparken. Han är sedan länge kritisk till kommunens beslut att inte sälja Selholmens camping.

Efter att Leif Ögren köpte värdshuset Bergsparken i Älvsbyn januari 2010 försökte kommunen häva köpet genom att utnyttja sin förköpsrätt.

Efter 14 månaders utredning meddelade regeringen att kommunens ansökan om förköpsrätt fick nej. Leif Ögren anser att Älvsbyns kommun orsakat honom en betydande förmögenhetsskada under tiden han inte kunnat använda anläggningen.

Hans företag Euro Apartments har bland annat krävt kommunen på 600 000 kronor i kostnadsersättning för tiden. Sker ingen förlikning kan det bli tal om stämning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om