Kommunledningen vill inte kalla det för chefsflykt

Trots att en mängd chefer sagt upp sig i Älvsbyn så vill inte kommunledningen prata om någon chefsflykt. Istället menar man att det är en del av dagens arbetsmarknad.

Johan Dahlqvist (M), kommunalråd i Älvsbyn, tycker det är väldigt synd att så många kompetenta chefer har valt att avsluta sina anställningar, men menar att det är så här arbetsmarknaden ser ut framöver.

Johan Dahlqvist (M), kommunalråd i Älvsbyn, tycker det är väldigt synd att så många kompetenta chefer har valt att avsluta sina anställningar, men menar att det är så här arbetsmarknaden ser ut framöver.

Foto: Håkan Öberg

Älvsbyn2023-12-28 21:00

Samhällsbyggnadschef Roger Tuomas blev förra veckan den senaste i en lång rad uppsägningar på senare år. Att det slutar många chefer kommer inte som en överraskning för kommunchef och kommunalråd, däremot menar man att det är ganska naturliga avgångar.

– Det har slutat en del chefer, men jag vill inte kalla det chefsflykt. Det finns olika anledningar att man slutat. En del har gått i pension, en del har gått vidare till andra arbetsuppgifter. Man har sett att det är svårt att få ihop livspusslet med pendling och några har fått jättefina erbjudanden på andra ställen. Det tycker jag är väldigt roligt och ett tecken på att de gjort ett bra jobb, säger Anna Lindberg, kommunchef.

– Det är så klart olyckligt att det slutar väldigt kompetenta chefer så klart. Det är jättetråkigt. Jag ser det också som att det är otroligt att vi har så många chefer som är så pass duktiga att andra vill headhunta dem och många väljer att handplocka dem, säger Johan Dahlqvist, kommunalråd.

Å andra sidan så måste inte chefer som handplockas acceptera erbjudandet för en annan tjänst. De stannar väl om de är nöjda?

– Så kan det vara. Men sen finns det faktorer som påverkar, som att slippa pendlingen. Det behöver inte betyda att man vantrivs. Sen tror jag världen och arbetsmarknaden ser ut på det här sättet nu. Det är nog bara början. Vi kommer få högre personalomsättning i alla led, från högsta cheferna ner till golvet, säger Johan Dahlqvist.

Under väldigt lång tid har kommunens högsta chefer varit bosatta i grannkommunerna och pendlat in till Älvsbyn. Något som blivit dyrare över tid och som försvårar vardagen för dem som pendlar.

Kan det vara idé att rekrytera mer lokalt för att få dem att stanna kvar längre?

– Så är det absolut. Det är något vi försöker göra också, däremot är det viktigaste fortfarande att hitta rätt kompetens, inte rätt bostadsort. Men det är något man bör se närmare på och lägga vikt vid, säger Johan Dahlqvist.

Kommunalrådet medger dock att det kan finnas en koppling till LVU-skandalen med i ekvationen när chefer väljer att sluta, även om det inte är huvudanledningen.

– Jag förstår om allt som händer runtomkring oss påverkar. Å ena sidan utsätts vi dagligen för drev i sociala medier. När våra chefer inte orkar med det trycket så vrider man det till att det är en chefsflykt, säger Johan Dahlqvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!