Laver förklaras som riksintresse

Lovande provborrningar får Sveriges geologiska undersökning, SGU, att peka ut Laver som riksintresse för mineralutvinning. Beslutet kan underlätta framtida gruvbrytning men det krockar med ett annat riksintresse - rennäringen.

Bolidens nya fyndigheter av koppar och guld i Laver pekas ut som riksintresse för mineralutvinning av Sveriges Geologiska Undersökning, SGU. Här är den gamla  gruvlaven som står kvar sedan bolagets gruvbrytning under andra världskriget (Arkivbild)

Bolidens nya fyndigheter av koppar och guld i Laver pekas ut som riksintresse för mineralutvinning av Sveriges Geologiska Undersökning, SGU. Här är den gamla gruvlaven som står kvar sedan bolagets gruvbrytning under andra världskriget (Arkivbild)

Foto: Joel Gustafsson

ÄLVSBYN2012-05-26 06:00

Enligt myndigheten Sveriges geologiska undersökning, SGU, ligger Laverfyndigheten på väntelistan för att bli ett riksintresse
för mineralutvinning.

- Det är ett område som SGU har för avsikt att förklara som riksintresse. Det är en så pass stor fyndighet, säger Mugdim Islamovic, handläggare av riksintressen på myndigheten.

Vet du när det går igenom?
- Jag hoppas att det blir under året.

"Blir ett riksintresse"
Genom att utgå från tidigare uppgifter om berggrunden och resultatet av Bolidens nya provborrningar anser geologerna att Laver uppfyller alla kriterier.

- Det blir ett riksintresse. Det är vår uppfattning, säger Mugdim Islamovic.

Bolidens chef för affärsområdet gruvor gläds över beskedet.

- Det är positivt och förväntat i och med att vi har haft gruvverksamhet där tidigare och nu har vi gått tillbaka och prospekterat och hittat den här fyndigheten. Rimligen borde den hänföras till riksintressen, säger Jan Moström.

Besked väntas
till hösten
Gruvbolaget väntar på fler borranalyser och kan ännu inte svara på om de ska gå vidare och ansöka om bearbetningskoncession.

- Ambitionen är att vi ska komma fram till en mineraltillgång här under hösten, säger Jan Moström.

Riksintressanta fyndigheter anses vara betydelsefulla för hela landet och väger tyngre än lokalt intresse. Det skyddar mot åtgärder som kan försvåra utvinningen av mineral och höjer Laverfyndighetens status i en potentiell tillståndsprocess.

Värdering av olika riksintressen
Det kan också krocka med andra riksintressen.

I det här fallet rennäringen.

- Om någon söker tillstånd för en gruva ska det ske en värdering av de hävdade riskintressena enligt miljöbalken, säger
David Berggård, miljöhandläggare vid länsstyrelsen i
Norrbotten.

- I slutändan blir det en slutavvägning som kan ha olika utfall.

Gruvor har historiskt sett kunnat resa sig i renbetesområden men hur det skulle kunna bli i fallet Laver varken kan eller vill David Berggård spekulera i.

- Saken är den att vi i Norrbotten haft för få bearbetningskoncessioner för nya stora gruvor
för att kunna uttala oss.

FAKTA 24 riksintressanta mineralfyndigheter

Sveriges geologiska undersökning, SGU har utnämnt 146 fyndigheter i Sverige till riksintressanta fyndigheter av ämnen och mineral. Av dessa ligger 24 stycken i Norrbotten.

SGU arbetar för att Laverfyndigheten ska bli den första riksintressanta fyndigheten i Älvsbyns kommun.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om