”Låt gräskarpar rensa upp i tjärnen”

Plantera ut växtätande karpar i Lomtjärn och låt dem göra jobbet att hålla vattnet fritt från vass och sjögräs. Det föreslår Älvsbybon Viking Johansson i ett medborgarförslag. – Det kan väl vara värt ett försök, resonerar han.

ÄLVSBYN2013-10-15 06:01

Stora mängder sjögräs är ett återkommande sommarproblem i Lomtjärn, som fastighetsbolagets park- och fritidsavdelning måste ta itu med varje år. Första klippningen brukar i regel göras i början av juni och någon månad senare är det dags igen.

– Det är ju både tidsödande för personalen och kostsamt för kommunen att hålla på och klippa och frakta bort sjögräs. Därför undrar jag om det är möjligt att plantera ut växtätande karpfiskar i tjärnen och låta fiskarna sköta rensningsarbetet, säger Viking Johansson.

Klarar inte kylan

Lars Nyberg, arbetsledare på Park & Fritid, tycker i och för sig att förslaget är intressant, men tror inte att det är genomförbart.

– Jag har varit inne på det själv och tittat på möjligheten att sätta ut gräskarpar i Lomtjärn. Problemet är att de inte överlever vintern. Tjärnen brukar frysa igen rejält, säger han och förklarar att fastighetsbolaget inte har något lämpligt ställe att vinterförvara fiskarna.

Enligt länsfiskekonsulent Dan Blomkvist är det länge sedan det gjordes några försök i norra Sverige med att använda gräskarp som vegetationsbekämpare.

– Försöken slog inte igenom såvitt jag vet. Främsta orsaken torde vara att den ursprungligen asiatiska fisken inte klarar vårt vinterklimat, säger han.

Ekonomisk fråga

Problemet med att tjärnen gror igen skulle enligt Lars Nyberg kunna lösas på ett annat sätt:

– Om vi fick ta reda på spillvattnet från Vattenverket och använda det i Lomtjärn skulle vi ha en betydligt renare och bättre vattenkvalité, men hittills har vi inte fått gehör för det, eftersom det är en ekonomisk fråga för kommunen, säger han.

Karp (Cyprinus carpio) är en sötvattenlevande karpfisk som lever naturligt i Asien och förekommer som inplanterad i Australien, Europa och USA. Karpen är världens mest odlade fisk.

Födan består av frön och alger men även insekter, snäckor, musslor och kräftdjur. Karpen slutar äta och lägger sig i dvala på botten om vattentemperaturen understiger 8 plusgrader och klarar av att leva i syrefattigt vatten.

Karparten är mycket produktiv, och varje enskild hona kan lägga upp till en miljon ägg per år.

Arten gräskarp är foderspecialist och äter mest högre växter.

I Sverige infördes gräskarpen 1969 av Institutet för Vatten- och Luftvårdsforskning. Syftet var att minska icke önskad vegetation. Fisken odlas av Aneboda Fiskodling, som utplanterat dem i över 2 000 svenska sjöar och vattendrag, enligt företaget med mycket goda resultat.

Källa: Wikipedia

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om