Emin, 15 år, kommer ursprungligen från Bitlis i Turkiet. En provins till Kurdistan. Sedan ett par veckor tillbaka väntar han på att Migrationsverket ska komma och skicka tillbaka honom och hela hans familj. Till Sverige kom de i våras och Emin har lärt sig en del svenska men översätter från turkiska på sin laptop för att kunna uttrycka sig bättre.
– Jag är från Turkiet och jag är kurd. Vi bestämde oss för att komma till Sverige eftersom att det finns diskriminering mot oss kurder i Turkiet och på grund av problem med utbildning och ekonomi. Min pappa blev också orättvist arresterad i tre månader och torterad i Turkiet. Efter det kom vi till Sverige. Men vi har fått avslag tre gånger, säger Emin.
Han och hans storasyster Gül går på Älvåkraskolan och Älvsbyns gymnasium. Hans pappa är ingenjör och både mamman och pappan försöker så gott det går att lära sig svenska, men de tillåts inte jobba då de fått avslag på uppehållstillståndet.
– Migrationsverket lämnade tågbiljetter till Märsta åt oss dit vi skulle åka till ett uppsamlingscenter inför utvisningen. Men pappa åkte och lämnade tillbaka biljetterna. Det var efter det som de bytte lås så att det inte ska gå att låsa om man lämnar lägenheten. Turkiet är inte säkert och vi har ingen säkerhet i livet. Om vi återvänder så kan de arrestera min far igen och tortera honom, säger Emin.
Trots det ständiga hotet att hämtas går både Emin och hans syster Gül till skolan varje dag för att få utbildning, men oron är stor.
Hur känns det för dig att leva med den här osäkerheten?
– Jag känner mig trygg här i Sverige, men jag är orolig. De kan komma när som helst och ge mig biljetten till Märsta och skicka hem oss, säger Emin.
Hans klasskamrater i 8B och läraren Ann Grahn protesterar mot att Emin och hans syster ska utvisas.
– Jag tycker det är hemskt. Jag blir så otroligt besviken på samhället. Det här är två elever som verkligen sköter sig och kommer till skolan varje dag för att lära sig. Det är inte frågan om att smita iväg på annat under skoltid som så många andra. Jag kan intyga att den här familjen är jättebra, säger Ann Grahn.
Från Migrationsverket håller man fast i sitt beslut.
– Den allmänna situationen i Turkiet är inte sådan att enbart att man kommer därifrån innebär rätt till internationellt skydd. Det görs individuella bedömningar i varje enskilt ärende. I det här ärendet har vi och även Migrationsdomstolen bedömt att det inte finns någon grund för uppehållstillstånd i Sverige, säger Jesper Tengroth, presschef på Migrationsverket.
Att de uppgett till media att pappan blivit arresterad och utsatt för tortyr är inget som förändrar beslutet.
– När det kommer till att söka asyl så är det upp till den som ansöker att göra det sannolikt att det ligger till på det sättet man beskriver och därför är i behov av skydd. I det här fallet har man inte kunnat göra det, säger Jesper Tengroth.
I ett rättsligt ställningstagande från 2020 noterar Migrationsverket att kurder utsätts för olika sorts diskriminering i Turkiet. Däremot är diskrimineringen inte systematisk eller tydligt sanktionerad av staten, och räknas därför inte som förföljelse. Kurder ingår inte automatiskt i de särskilda riskgrupperna, men exempelvis är aktivister för kurdernas rättigheter en av riskprofilerna.
– Ställningstagandet avhandlar prövningarna och det som gäller är individuella prövningar. Det är gjort i det här fallet och vi har kommit fram till att han inte har rätt till skydd i Sverige, säger Tengroth.