I Älvsbyn har vård- och omsorgsprogrammet tvingats till nollintag i två år på grund av för få sökande. Älvsbyn är inte på något sätt unikt utan det är den gymnasieutbildning som minskat mest i landet. I Älvsbyn jobbar man nu för att rädda utbildningen med ett helt nytt upplägg genom att göra det till en lärlingsutbildning.
– Det betyder att en större del av de praktiska kurserna har man ute på en arbetsplats och lär sig där. Det blir stora problem att hitta arbetskraft inom vården framgent då programmet slutar leverera nyutbildad personal varje år, säger Olof Johansson, rektor på Älvsbyns gymnasieskola.
Han tror att en lärlingsutbildning kan öka attraktionskraften för utbildningen.
– Ungdomar kan nog tycka att det är mer spännande att få lära sig ute på en arbetsplats. Det ska vara samma kursmål och kvalitet som tidigare. En fördel med lärlingsubildning är att det också finns statligt stöd som skolan får för att höja kvaliteten på utbildningen och få bra handledare, säger Olof Johansson.
Det handlar med andra ord om en vanlig gymnasieutbildning fast med ett annorlunda upplägg. Utbildningen ger gymnasieexamen precis som den gjort tidigare och ska ge precis samma möjligheter att söka sig vidare till universitet och högskola.
Att en så stor del av utbildningen sker på arbetsplatser i kommunen kan också locka inlandskommunerna då eleverna bara behöver bo borta ungefär hälften av tiden om praktiken kan ske på plats i den egna kommunens verksamheter.
– Precis som i Älvsbyn finns det folk i andra kommuner som vill gå utbildningen men inte kan då de varit för få för att få igång något. Sandbackaskolan har lagt ner sitt program och Arjeplog blir helt utan gymnasium så elever från de kommunerna kan nog vara intresserade, säger Olof Johansson.
Planerna på ett lärlingsupplägg för programmet fanns redan när Johansson tillträdde som rektor för en månad sedan. Han ställde sig direkt bakom planerna och hoppas att kunna sjösätta programmet redan nu till höstterminen.
– Vi ska ha ett möte med socialchefen och HR-avdelningen inom ett par veckor. Då kan vi veta mer. VI vill att arbetsgivaren ska gå hand i hand med oss i det här och stötta oss i vår satsning och att vi redan nu informerar elever om att det kommer ha ett annat upplägg, säger Johansson.