"Skua", eller "språk och kunskapsutvecklande arbetssätt" är riktat främst till att hjälpa nyanlända och flerspråkiga barns utveckling, men arbetssättet ska inte bara vara bra för språksvaga utan också vara effektivt för alla andra elever.
– Poängen är att man ska bli skickligare på att lära ut sitt "ämnesspråk" till elever från alla bakgrunder. Det gagnar särskilt nyanlända och flerspråkiga men är bra för alla. Varenda ämne har sina egna begrepp och ord som barnen måste förstå för att lära sig vare sig det är svenska, hemkunskap eller slöjd, säger Anneli Lundström, rektor på Vidselskolan och samordnare.
Det kommer från Skolverkets riktade insatser för nyanlända och flerspråkiga barn. Det var tufft för lärarna under den stora flyktingvågen och fortsätter vara svårt för många som inte hade den utmaningen i utbildningen.
– Gymnasiet fick en jättestor grupp nyanlända. Det var tufft i alla kommuner och man famlade till viss del i mörkret. Många av eleverna är kvar, de är bara äldre. Vi har bra organisation nu men nationellt och i kommunen har de svårare att lyckas och att nå de högre kunskapskraven, säger Lundström.
Alla Sveriges kommuner kommer till slut att få erbjudandet från Skolverket. Då gör kommunen analys över vad som behövs och en åtgärdsplan.
– I Älvsbyns fall blev det mycket fokus på utbildningar kring språk och kunskapsutvecklande arbetssätt. Vi vill att det ska vara väldigt brett. Därför utbildar vi alla lärare och hela skolledningen. Vissa med spetskompetens, säger Lundström.
Tisdagen var första dagen för den bredare utbildningen. Jenny Lundkvist är en av de som redan spetsutbildat sig till Skua-utvecklare. Det betyder att hon handleder sina kollegor i det här.
– Det handlar alltså mycket om att få språket i fokus i undervisningen. Det är den mest betydelsebärande delen. Utan språk går det inte att lära sig. Nu ska det vi lär oss ner till golvet så att eleverna kan dra nytta av det. Lärande är en fantastisk resa, säger Jenny Lundkvist.
Den stora utmaningen de ser nu är att hålla kvar i arbetssättet efter att utbildningarna är färdiga och stödet från skolverket försvinner.
– Det viktiga är vad vi gör sen så att strukturen inte går förlorad. Det skelettet som vi bygger med utbildningen måste få näring och muskler så att det blir en kropp i sig som vi kan träna och bygga vidare på, säger Lundkvist.