I tisdagens PT gick det att läsa om paret som förlorade allt de ägde i villabranden på Västermalm i februari. Tvåplansvillan som brann ner ska ersättas med en enplansvilla. Men för att rymma huset var paret tvungen att köpa till 192 kvadratmeter mark av kommunen.
Processen gick smidigt fram till att Lantmäteriet påpekade att marken de köpt var till för fritid och skog enligt detaljplanen.
Det gjorde att inflyttningsdatumet blev uppskjutet ett par månader.
– Det känns som att de slår på dem som redan ligger, sa Göran Sidenmark till PT.
Lantmäteriet menar dock att det är kommunens fel att paret fått vänta på sin villa och att de i själva verket skyndat på flytten genom att uppmärksamma felet.
– Om inte vi hade upptäckt det här och det hade legat till efter sommaren innan vi hade tagit i det och sett det då så hade det ju blivit försenat, säger Glenn Nylander, funktionschef med ansvar för Älvsbyn.
Detaljplanen måste vara ändrad innan den kommer till Lantmäteriet.
– Kommunerna har planmonopol inom sina kommuner. Det innebär att all fastighetsbildning inom området måste ske enligt gällande detaljplan. Hade vi pratat om en meter hade vi kanske kunnat ta det som en smärre planavvikelse.
Att området är beläget mellan två villor och Korsträskbäcken spelar ingen roll.
– Det är inte vår sak när det är innanför detaljplanen. Hade det varit utanför detaljplanen hade vi lagt in de aspekterna, säger Glenn Nylander.
– Jag tycker att paret borde ha blivit upplysta om det här. Att området medför en planändring.
Att de nu står utan hus i stället för att de väntar på nycklar är svårt för Lantmäteriet att göra något åt.
– Vi som myndighet måste se till att alla blir lika behandlade. Så att börja göra någon särbehandling i Älvsbyn eller någon annanstans, det funkar inte. Men vi gör allt för att det ska gå så fort som möjligt.
Han hävdar att många kommuner har dåliga planer.
– De gör planer utan att tänka på hur det ska se ut. I Älvsbyn till exempel, där är de flesta planerna från 1950-70-talet och mycket har hänt i samhället sedan dess.
Blir det en gruva i Laver kan kommunen behöva tänka på förtätningar inne i centralorten.
– Men de gör ju ingenting utan de bara kör på. Jag tror att det tyvärr är så i många kommuner i Norrbotten. Det finns ingen kunskap, utan man kör och tror att det ska gå, säger Glenn Nylander.
PT har sökt Älvsbyns kommun.