För att Bolidens Laveretablering ska bli verklighet krävs det att bolaget får ensamrätten till malmen i området genom att Bergsstaten beviljar deras ansökan om bearbetningskoncession. Bergsstaten har dock ett obligatoriskt remisförförande med länsstyrelsen i bedömningen av användningen av mark- och vattenområden. Under torsdagen skickade länsstyrelsen in sitt yttrande i frågan – vilket blev ett dråpslag för Boliden.
– Vi har ansett att Bergsstaten inte ska bevilja en koncession i området. Anledningen är att vi ser en risk för påtaglig skada av riksintresset Natura 2000, säger Anna Modig, assessor vid länsstyrelsen.
Risk för skada
Länsstyrelsen ska bedöma om det är en lämplig användning av området, göra en avvägning av olika riksintressen samt avgöra om miljökonsekvensbeskrivningen är tillräcklig.
– Vi tycker att den är knapphändig, men den är ändå tillräcklig för att vi ska kunna göra en bedömning, säger Anna Modig om den sistnämnda punkten.
Det är just i miljökonsekvensbeskrivningen som de grundar sitt avslag.
– Där har bolaget angett att det är ett antal sjöar som ska tömmas eller överdeponeras för att kunna bedriva en gruva i området och det anser vi kan innebära en risk för påtaglig skada på riksintresset.
Sjöar kan torrläggas
I yttrandet framgår att sju av sjöarna som hör till Natura 2000-området Piteälven, bland annat Lill-Laver, Stor-Laver och Visttbäcken, riskerar att torrläggas. Får länsstyrelsen bestämma förblir därför Älvsbyns kommuns Laverdrömmar just en dröm.
– Vi har uttryckt det så och vår slutsats är att vi anser att Bergsstaten inte ska bevilja bolaget den ansökta bearbetningskoncessionen.
Finns det något Boliden kan göra för att ni ska ändra uppfattning?
– Nej, inte utifrån det alternativ de har presenterat. De har presenterat ett alternativ och det är ju det vi tittar på.
Rennäringen får före
Bolidens planer tvingas även stå tillbaka för rennäringen då en gruva kommer att behöva ett stort område av samebyn Semisjaur Njargs vinterbetesmark. Länsstyrelsen bedömer att riksintresse rennäring och riksintresse mineral inte går att förena i Laverområdet, och anser därför att rennäringen ska ha företräde eftersom den på lämpligast sätt främjar en långsiktig hushållning med marken, vattnet och den fysiska miljön i övrigt. Kommer Bergsstaten fram till en annan slutsats är det upp till regeringen att avgöra Lavers framtid. Linda Ylivainio, jurist på Bergsstaten, vill inte kommentera yttrandet eller om det blir ett regeringsbeslut innan hon har läst de 15 sidorna.