Långa handläggningstider problem för asylvården

När det gäller vård till asylsökande är det upp till läkarna att bestämma om vården kan vänta eller inte. Anders Sundelin, länschef ortopedi, menar att vägledningen till bedömning är vag. Men han säger också att det stora problemet är asylprocessens långa handläggningstider.

Foto: Sanna Eriksson

ÄLVSBYN2009-11-18 06:00
I måndags skrev PT om 38-åriga Reem Esmail som tillbringar sina dagar sängliggandes eftersom hennes höftled snabbt brutits ner. Då hon är asylsökande har hon begränsad rätt till vård - bara akuta skador eller vård som inte kan vänta behandlas.
Inga handfasta regler
Bedömningen av hennes vårdbehov sker i flera instanser. Enligt behandlande sjukgymnast riskerar hon handikapp om inte operation görs.
Men på ortopeden anses att tillståndet inte är akut.
Som stöd har läkarkåren Socialstyrelsens allmänna råd om vård till asylsökande att luta sig mot. Men enligt Anders Sundelin, länschef för ortopedin, är råden något vaga.
- Tyvärr är det svårt med vägledning, reglerna är inte handfasta. Det är klart att det alltid finns en gråzon för vissa patienter. Exempelvis kan förslitningsskador i leder innebära stort lidande för patienter, men är inte ett medicinskt måste för åtgärd, säger han.
Handläggnings- tider problem
Det största problemet för att bedöma vård till asylsökande är dock enligt Anders Sundelin de långa handläggningstiderna hos Migrationsverket.
- Regelverket för asylsjukvård utgår från att alla ärenden är klara på omkring sex månader. Egentligen är inte bedömningarna svåra, men det som inte är akut kan ju bli det om personen får stanna i flera år i väntan på svar om uppehållstillstånd.
Väger läkarna in sannolikhet för om patienten kommer att utvisas i sin bedömning?
- Vi gör ingen egen bedömning av hemförhållanden utan ser bara till det medicinska.
Tas kostnader för landstinget med?
- Vi har att ta ställning till om fallet är akut eller halvakut. Det är inte en penningfråga utan mer en principiell fråga.
Hur är det i allmänhet med läkarnas kunskap om reglerna?
- Vi har få fall som rör asylsökande. Det innebär att alla doktorer inte har erfarenhet på området. Uppkommer osäkerhet kan läkarna rådgöra med kollegor eller mig som är huvudansvarig, säger Anders Sundelin.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om