Kommunen har antagit den strategiska planen för 2022 till 2024. Centerpartiets Göran Lundström noterade en formulering i planen som sa att för att identifiera svagheter och brister måste det finns ett klimat som tillåter att ifrågasätta existerande rutiner och arbetssätt.
– Men finns det klimatet i Älvsbyn? Man hör ibland talas om en tystnadskultur inom kommunen. Vi har i våras där vi kunde läsa i Piteå-Tidningen om en anställd som gjorde en Lex Sara-anmälan och fick problem med relationerna till sin chef på grund av det. Till slut blev den anställde sjukskriven och sedan uppsagd. För att denne med 20 års anställning påtalade behov om förändringar i verksamheten, säger Göran Lundström.
Lundström berättade också om sina erfarenheter från utskottsmöten där enhetscheferna ska ha sagt att det inte är roligt att komma på möten där man bara får skäll.
– När någon påtalar en möjlighet till förbättring upplever man det som skäll. I kommunstyrelsen har det påtalats att det inte var lämpligt att vi kritiserade enhetscheferna. Jag och Centerpartiet tycker att dessa exempel inte passar in i den texten. Snarare är det ju självcensur, säger Göran Lundström.
Därför yrkade Lundström på att ge kommunchefen i uppdrag att ta fram en handlingsplan för hur man ska få det samtalsklimatet i Älvsbyn, vilket skapade viss förvirring i fullmäktige då det aldrig var något som togs upp i kommunstyrelsen. Där var alla överens när frågan om strategiska planen lämnade bordet.
– Lex Sara-anmälan vet jag inte något om, så det kan jag inte ens bemöta. Den kritik som funnits med arbetsklimat är kanske inte alltid vad man säger utan snarare hur man säger det. Personalen i organisationen är det viktigaste vi har, utan den har vi ingenting, säger Tomas Egmark (S), som yrkade avslag på tillägget.
Lundström gav sig inte och menade att det inte handlar om någon kostnad mer än tid för kommunchefen.
– Även om det bara förbättrar klimatet med en halv centimeter så vore det ju värt det. Men som vanligt säger man att näpp, allt är bra, kom inte med nånting nytt utan nu är det som det är, punkt slut, säger Göran Lundström.
Övriga oppositionen var också med på Lundströms sida och det gick hela vägen till omröstning som delade fullmäktige. S och V röstade slutligen ner tilläggsförslaget med 16 röster mot 14.