Stora delar av Socialdemokraterna i landstinget besökte Älvsbyn för att samtala om framtidens sjukvård.
Landstingsrådet Kent Ögren (S) avslöjade i lördags att de är beredda att betala Älvsbyns kommun 1,4 miljoner kronor för två observationsplatser. Ett löfte från valrörelsen 2006.
Få boendeplatser
Obs-platserna används för akutvård som inte behöver sjukhusets specialister och för vård av patienter i livets slutskede. Ambulanstransporterna av äldre på kvällar och nätter har ökat och Kent Ögren tror att två vårdplatser kan minska körningarna till Piteå.
Enligt honom har landstinget haft en bra dialog med Älvsbyns kommun under sommaren, men problemet är att kommunen har ont om boendeplatser.
Älvsbyns vice kommunalråd Helena Öhlund berättar att placering av obs-platser kommer att utredas i den nuvarande äldreomsorgsberedningen som fortsätter till hösten.
- De trodde på besked till första halvåret nästa år. Det hade gärna fått vara löst före den tidpunkten, säger Kent Ögren.
Den stängda varmvattenbassängen har blivit en het fråga sedan landstinget sade upp avtalet med Älvsbyns kommun. I lördags lovade Kent Ögren att teckna ett nytt avtal om kommunen erbjuder ett "bra pris".
- Tidigare har vi haft hela kostnaden på 450 tusen kronor per år. Det är för mycket, säger han.
Helena Öhlund lyfter fram vikten av varmvattenbassängen, men kan inte säga hur det kommer att bli.
- Det är en politisk fråga då det handlar om pengar som kanske måste tillskjutas, säger hon.
"Längre öppettider"
Landstingsledamöten Thor Viklund från Älvsbyn hade bjudit in sina partikollegor. Enligt honom är den största utmaningen för Älvsbyn den negativa befolkningsutvecklingen som gör det svårare att behålla service.
- Vi kan jobba positivt för att Älvsbyn inte hamnar i strykpålen när det gäller sjukvård, säger han.
Kent Ögren tror på längre öppettider med tanke på att många i Älvsbyn pendlar och kommer hem sent. Thor Viklund vill tillsammans med ortsborna ha fler fast anställda läkare i Älvsbyn.
Trots ett intensivt rekryteringsarbete ser han det som en lång process.
- Problemet är att det har utbildats för lite läkare, säger Viklund.