Häromdagen köpte en Älvsbybo mandelpotatis av en av traktens odlare.
- Då jag kom hem upptäckte jag att flera potatisar såg ut att ha någon slags sjuka, säger den besvikna kunden och visar upp ett exemplar av de inköpta fjolårspotatisarna. På ytan ser den ut att vara prima, bortsett från ett mörkfärgat, djupt hål i ena sidan.
Utvecklas under lagring
- Och titta på den här! Den är hård och fin på utsidan, men alldeles brun och konstig inuti. Det skulle vara intressant att få veta vad det är för sjuka.Det kan Bill Hultman svara på. Efter att ha skurit itu de två potatisarna och granskat de ihåliga och missfärgade insidorna kan han till och med artbestämma rötan:
- Det är fusariumröta, en torr röta, som kan utvecklas under lagringen och förstöra hela lagret om man har otur, säger han och förklarar att potatisen mycket väl kan ha sett frisk ut när den skördades.
- Rötan märks oftast inte då potatisen är nyupptagen.
Nytt och friskt utsäde
Enligt Bill Hultman var det mer vanligt med röta i mandelpotatisen för cirka tio år sedan.- Särskilt phomarötan var besvärlig. På senare år har odlarna lyckats få fram bättre och mer lagringsdugliga sorter, men fortfarande kan en och annan skörd drabbas, säger han.
För odlaren som råkat ut för rötan gäller det att satsa på nytt och friskt utsäde i år och rengöra lagret noggrant inför nästa säsong.