Vattenläckan ett symptom på ett större problem

Den brustna huvudledningen på Lomtjärnsgatan är bara en liten del av ett större problem. Kommunens rör är gamla och total kostnad för byte får badhusbygget att blekna.

Vattenläckan på Lomtjärnsgatan är bara en av många kommande. 65 procent av VA-nätet skulle egentligen behöva bytas ut då det är föråldrat. Men det är enorma kostnader inblandade.

Vattenläckan på Lomtjärnsgatan är bara en av många kommande. 65 procent av VA-nätet skulle egentligen behöva bytas ut då det är föråldrat. Men det är enorma kostnader inblandade.

Foto: Håkan Öberg

Älvsbyn2022-12-22 21:30

Ledningsbrott som på Lomtjärnsgatan sker ett par gånger per år på grund av korrosion. Totalt sett har Älvsbyn mellan 20 och 25 mil ledning, varav 25 till 30 procent är i acceptabelt eller bra skick. Resten är i princip byggt på 60-talet och behöver börja bytas ut.

– Byter vi 400 meter per år så kan man räkna själv, det blir ett enormt tidsspann, säger Roger Viklund, VA-chef och projektledare.

Ändå tror han inte att Älvsbyn är sämst i klassen. Det är ett nationellt problem. I kommunen har man gjort ett rejält ryck och bytt exempelvis hela Storgatan och Nybergshägnan. Sen finns det riktiga problemområden som Grekland, runt centrum, kring kyrkan och Gamla Altuna. En strategi som Älvsbyns energi har haft för att få ner kostnaderna är att byta VA samtidigt som gatorna byggs om. Tanken var till exempel att byta ut VA på medborgargatan, men nu har det nya styret satt stopp för gatuarbetet.

– Vi försöker samordna det, men nu verkar det bli stopp för det. Alternativet är att gräva och sen lappa gatan och det blir totalt mycket dyrare. Vi måste ju fortsätta hur som helst även om det inte görs om, annars skjuter vi bara bekymret på kommande generationer. Det kommer en puckel och då får de betala rejält, säger Viklund.

undefined
I Älvsbyn ökar VA-taxan med 6 procent per år. Det är en årlig höjning som med all säkerhet kommer att behöva bli mycket högre, särskilt med den inflation som är idag.

Han gör ett grovt överslag över vad det kostar att byta ut gatan, vilket landar på runt 10 000 kronor per meter. Då är cirka två tredjedelar av den kostnaden för VA som måste grävas betydligt djupare och mer omfattande än vägen. Behöver 14 mil bytas ut så förstår man att det handlar om enorma belopp på hundratals miljoner som behövs.

– Alla som sysslar med VA vet om att det här är ett problem, och det är det i alla kommuner i princip. Det har man haft klart för sig i tio år. Problemet är att tag i det och verkligen göra det, säger Roger Viklund.

undefined
Roger Viklund, VA-chef på Älvsbyns energi, är bekymrad över framtiden. Någon lösning för hur man finansierar att byta alla de mil VA som skulle behöva bytas finns inte i sikte än i alla fall.

När VA-näten i Sverige byggdes runt 60-talet byggdes de med statliga bidrag. De bidragen är borta och VA finansieras i Älvsbyn helt och hållet av VA-taxan. Enligt tidigare beslut så har den höjts med 6 procent per år. I många kommuner har man nu beslutat att dubblera taxan framöver för att hantera det.

– Jag skulle nog vilja se något nationellt, någon form av statligt bidrag igen. Det blir väldigt tufft och kommer slå rätt hårt ändå. Det är enorma pengar det handlar om, och jag ser ingen riktig lösning på ekonomin än i alla fall, säger Roger Viklund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!