Åsa Bagger Hallsten är sociolog och arbetar på öppenvården som barn- och familjebehandlare och våld i nära-behandlare. Hon är också djupt engagerad i kvinnojouren Pärlan sedan tio år tillbaka.
Att lyfta kvinnors motstånd är viktigt inte bara i media utan i allt från socialtjänst, rättsväsende och på samhällsnivå. Att synliggöra motståndet är att stärka kvinnan och avlasta både skuld och skam och lägga det där det hör hemma, den som utövar våldet.
– Ingen människa tar emot våld rakt upp och ner. Det behöver inte betyda att man slår tillbaka eller att man skriker. Så även om hon inte är medveten om det själv finns det alltid motstånd. Hon kanske är tyst under misshandeln för att inte förvärra våldet eller för att skydda barnet. Så kallad "body freeze" då man helt enkelt fryser är också en överlevnadsstrategi och ett motstånd, säger Åsa Bagger Hallsten.
Som behandlare kommer hon i kontakt med många kvinnor, fler än vad man kan tro, från alla åldrar, yrken och samhällsskikt. Hon ger stöd och samtal för att bearbeta våldet och komma vidare.
– Min roll är mycket att bearbeta, stärka och blicka framåt genom att inge hopp för framtiden. Att synliggöra motståndet är en jätteviktig del av det. Det är mycket skam och skuldkänslor involverat i våld i nära relationer, säger Åsa Bagger Hallsten.
Förhållningssättet hon förespråkar kallas "response based practice". Det handlar om just att belysa motståndet mot våld i nära relation och kan användas för hur man pratar om exempelvis barn som blir slagna eller just mäns våld mot kvinnor. Ofta belastas kvinnan mycket för att hon inte går vid första slaget. Men det är inte så himla enkelt att lämna en våldsam relation.
– Det psykologiska våldet som ofta fortgått i flera år då kvinnan bara fått höra hur värdelös hon är väldigt nedbrytande. Och efteråt kan hon få höra att hon varit medberoende och kanske inte skyddat sina barn ordentligt. Att då synliggöra hennes motstånd och att hon får höra och förstå allt hon gjort för att skydda sig själv och barnen är oerhört stärkande, säger Åsa Bagger Hallsten.
Vad kan vi inom media göra bättre?
– Ni kan försöka lyfta det utifrån kvinnans perspektiv. Utgå ifrån att hon gör motstånd, att hon inte bara är en "mottagare" av våld. Visa att hon gjort motstånd och då kan man lyfta ansvaret där det hör hemma, hos mannen som väljer att använda sig av våld, säger Åsa Bagger Hallsten.