Kurs i Cope ger föräldrar nya insikter

Om du hör vuxna Älvsbybor prata om "smipar" beror det troligen på att de varit med på höstens Cope-kurser i nya barn- och familjeenhetens regi. Ordet står för "små men irriterande problem", något som deltagarna säger sig ha blivit bättre på att hantera som föräldrar.

Nöjda deltagare i höstens Cope-kurser i Älvsbyn är bland andra från vänster föräldrarna Anna Nilsson, Lotta Häggström, Sofia Sundh, Erika Lundqvist och Therese Lundqvist.

Nöjda deltagare i höstens Cope-kurser i Älvsbyn är bland andra från vänster föräldrarna Anna Nilsson, Lotta Häggström, Sofia Sundh, Erika Lundqvist och Therese Lundqvist.

Foto: Britt Lindgren Blom

ÄLVSBYN2009-12-17 06:00
Med sex utbildade handledare erbjuder Älvsbyn som första kommun i Norrbotten från och med i höst Cope i tre parallella kurser med olika åldersinriktning: Småbarnsliv (ett till tre år), tre till tolv år, samt tonår.
PT har träffat några av föräldrarna som ägnat åtta kvällar under hösten åt att jobba med sina mamma- eller papparoller. Att de fått nya insikter, oavsett vilken åldersgrupp de varit med i, märks på en gång.
- Varje ålder har sina problem, säger tvåbarnsmamman Ingela Johansson, som gått tre-till-tolv-årskursen tidigare och i höst varit med i tonårsgruppen.
- Eller rättare sagt möjligheter, tillägger hon snabbt och möts direkt med bifall och glada skratt från de övriga.
Negativt ord
När Erika Lundqvist, mamma till Amanda, snart 2 år, fick inbjudan till föräldrautbildningen, åkte den först i soporna.
- "Vad då utbildning? Tror de att jag inte klarar av att vara förälder? Det här måste vara avsett för familjer med stora problem", tänkte jag. Men sedan stötte jag på flera personer som gått Cope och sa att det var jättebra, så då anmälde jag mig, säger hon.
En kurs för alla
Lotta Häggström, mamma till Anton, snart 7 år, och Hanna, 4 år, nickar igenkännande.
- Jag var också skeptisk till ordet "utbildning". Det borde heta "träffar" eller "diskussionsgrupper" istället. Det kursen går ut på är ju att man som vanlig förälder ska få verktyg att klara vanliga vardagssituationer i familjen på ett smart sätt, säger hon.
Se barnet som en spegel, behålla lugnet när det uppstår "smipar", testa belöningssystem istället för tjat - deltagarna vittnar ivrigt om allt de fått med sig genom att vara med på Cope.
- Alla vuxna borde gå den här kursen, även lärarna i skolan, säger tonårsmamman Maria Thysell.
Sofia Sundh, mamma till Clara, snart 2 år, håller med:
- Det är lätt att köra fast som förälder och hamna i en dålig spiral. Här kan man få tips om hur andra gjort i liknande situationer. Bara vetskapen om att fler upplevt samma sak kan vara till stor hjälp.
FAKTA Cope
Svenska Cope-föreningen är en intresseförening för det kanadensiska föräldrautbildningsprogrammet Cope - The Community Parent Education Program, som utarbetats av professor Charles Cunningham vid McMaster’s Children’s Hospital i Hamilton, Ontario.
Även om Cope ursprungligen utarbetades för föräldrar till barn med påtagliga problem med utagerande beteende kan det med fördel erbjudas till alla föräldrar som upplever att de har behov av stöd i att hantera typiska vardagsproblem och konfliktsituationer med sina barn.
Syftet med Cope är att ge föräldrar verktyg att förstå och hantera sitt barns beteende och stärka dem i sitt föräldraskap. Ett viktigt syfte är också att förbättra samspelet i familjen och att skapa stödjande nätverk. Programmet har en utpräglat pedagogisk inriktning.
Källa: www.svenskacope.se
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om