Insynsarvodet instiftades 2007 och utgått till oppositionspartierna som en ersättning för att man inte har heltidspolitiker. Det ska hjälpa de andra partierna att sätta sig in i den kommunala verksamheten, vilket kan vara svårt om man är ett mindre parti med fritidspolitiker. Insynsarvodet är på 15 575 kronor per mandat och år, samma summa som partistödet i kommunen. Det har dock aldrig undersökts hur de här pengarna används, tills nu.
– Det känns bra att vi får en grundlig undersökning om hur det fungerar, det är inte meningen att skattebetalarnas pengar ska gå till andra saker. Det är just den här kommunala insynen som ska stärkas, säger Helena Öhlund, kommunalråd.
Bland annat är det tänkt att man som gruppledare ska kunna delta på de gruppledarmöten som Helena Öhlund instiftade redan två veckor efter att hon valdes till kommunalråd i Älvsbyn. Gruppledarmötena är till för att alla partier på ett enkelt sätt ska få insyn i kommunstyrelsens arbete och vad som beslutas där, kunna föra fram frågeställningar och bjuda in tjänstemän att föredra ärenden, även om man inte har mandat i kommunstyrelsen. Hon har både ris och ros till hur de andra partierna skött sig.
– Centerpartiet har verkligen använt sig av det här insynsarvodet på rätt sätt, många andra har kanske lagt det på bankkontot där det samlas i kassakistan. Det kanske rent av gått till annonser i vissa fall? Det ska revisorerna granska, säger Helena Öhlund.
Även om gruppledarträffarna inte är obligatoriska för insynsarvodet så är det enklaste sättet att sätta sig in i arbetet. Därför riktar hon kritik mot Sjukvårdspartiets Jörgen Afvander som inte varit med på ett enda gruppledarmöte sedan den 16 mars 2017, snart ett och ett halvt år.
– Har man bara ett mandat är det extra viktigt att man kommer på gruppledarträffarna. Har man ett insynsarvode på över 15 000 kronor så har man ett ansvar att anstränga sig för att ta del av informationen om man är intresserad av att vara folkvald, säger Helena Öhlund.
Jörgen Afvander förstår kritiken och ska försöka bättra sig. Han hoppas det blir bättre under kommande mandatperiod. Det är främst personliga anledningar som orsakat hans frånvaro.
– Jag jobbar heltid på Sunderbyn under natten och så har jag fått en liten unge till. Gruppledarmöten är oftast på dagen då jag måste sova för att inte köra av vägen hem från jobbet. Så det är inte alltid det funkar. Jag gör så gott jag kan, men har haft problem med informationen också. Men jag förstår att hon kritiserar det, säger Jörgen Afvander.
Informationsproblemen består av att han bland annat bara har använt sin personliga mail trots att alla utskick går till politikermailen av säkerhetsskäl. Han har inte heller kunnat kvittera ut någon Ipad att använda för att få bättre koll på mail och handlingar, trots att alla politiker får en.
Det har gått ett och ett halvt år och du har inte ordnat det här. Skulle du säga att du försökt mycket eller lite?
– Jag har nog försökt lite. Jag har haft jobb och annat för mig. Jag har nämnt det någon gång till de som är ansvariga för Ipads, men det har inte hänt någonting, säger Jörgen Afvander.
Hur sätter du dig in i kommunstyrelsens ärenden och annat?
– Jag läser protokoll och sånt, och är så klart på kommunfullmäktige, säger Afvander.
Det är oklart när revisorerna levererar granskningen av insynsarvodet, men det blir grunden till ett beslut om arvodesreglementet behöver göras om.