Kritiken mot Älvsbyns överförmyndare ökar

Ingemar Larsson får allvarlig kritik av länsstyrelsen för fjärde gången de senaste åren. Nu får kritiken även stöd av kommunen.

Maria Leijon, jurist på Länsstyrelsen.

Maria Leijon, jurist på Länsstyrelsen.

Foto: Länsstyrelsen

Älvsbyn2018-02-02 20:30

PT har vid ett flertal tillfällen berättat om de allvarliga bristerna i Älvsbyns överförmyndarverksamhet. Länsstyrelsen har bland annat riktat allvarlig kritik mot Ingemar Larsson vid de tre senaste tillsynerna på grund av brister i både kompetens och handläggning.

– Älvsbyns kommun kan göra mer. Man måste ta de här frågorna på allvar, sa länsstyrelsens Maria Leijon till PT i oktober.

Nu har länsstyrelsen på eget initiativ granskat överförmyndaren ytterligare en gång efter att en kvinna vid ett flertal tillfällen framfört sitt missnöje mot både hennes förvaltare och Ingemar Larsson.

Både kvinnan själv och Älvsbyns kommuns egen biståndshandläggare har haft synpunkter på förvaltaren men Ingemar Larsson tycker inte att hon behöver bytas ut.

Kvinnan ska bland annat inte ha fått boka de läkarbesök hon ansett sig behöva. Förvaltaren har heller inte ställt sig bakom en ansökan enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, gällande en insats som enligt kommunens egen biståndshandläggare skulle vara till kvinnans fördel.

Länsstyrelsen i Norrbotten har vid ett fall (Pajala 2014) entledigat kommunens överförmyndare. I höstas hintade Maria Leijon om att Ingemar Larsson kan bli det andra fallet om kommunen inte skärper till sig.

– Det är klart att det finns en bortre gräns för när man inte längre kan anses vara lämplig som överförmyndare om bristerna är stora och upprepade, sa hon i oktober.

En återkommande kritik har varit Ingemar Larssons tendens att delegera uppgifter till överförmyndarhandläggarna.

– Kommunen måste förstå att det är överförmyndaren som är ansvarig för verksamheten. Man kan aldrig lägga det på handläggaren. Vi uppfattar inte att han tar det ansvaret, utan han är ganska frånvarande och har inte kunskap om de rutiner och riktlinjer som behövs för de här frågorna, konstaterade Maria Leijon i höstas.

Beslutet att inte entlediga förvaltaren i den senaste granskningen var undertecknat av överförmyndarhandläggaren trots att beslutet ska tas av överförmyndaren. Beslutet saknade dessutom både motivering och överklagandehänvisning.

Länsstyrelsen anser bland annat att de uppgifter som framkommit om att förvaltaren inte har varit behjälplig med ansökan om särskilt stöd enligt LSS gör att överförmyndaren bör ifrågasätta om hon fullgör sitt uppdrag att bevaka kvinnans rätt.

Maria Leijon anser även att överförmyndarens handläggning kan ifrågasättas dels vad gäller vilken utredning som inhämtats innan beslut, men även vad gäller beslutets utformning och på vilken nivå beslutet är fattat.

PT har sökt Maria Leijon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om