Kritik efter nedläggning av demensavdelning

Efter turerna kring den hastiga nedläggningen av Nybergas demensavdelning 4B vände sig flera anhöriga till länsstyrelsen med klagomål. Länsstyrelsen har nu granskat fallet och riktar kritik mot Älvsbyns kommun.

ÄLVSBYN2009-02-17 06:00
Vid länsstyrelsens tillsyn upptäcktes brister i bland annat informationen och samverkan med de berörda. I juni i fjol fick anhöriga till de boende på demensavdelning 4B med en veckas varsel reda på att deras äldre skulle flyttas till andra avdelningar. Både personal och anhöriga reagerade och flytten sköts upp till augusti. Men flera anhöriga vände sig till länsstyrelsen med sina klagomål (se PT den 18 september 2008).
- Rent generellt är långsiktig planering och information väldigt viktig när det gäller dementa människor, sa Gunmarie Bjurholt, socialkonsulent på länsstyrelsen, när klagomålen anlände i höstas.
Nu har alltså länsstyrelsen granskat ärendet och kommit fram till att kommunen, närmare bestämt socialnämnden, brustit i två avseenden: Informationen och samverkan samt i kvalitetsarbete och långsiktig planering på verksamhets-och individnivå.
"...Den enskildes behov av kontinuitet och trygghet ska sättas framför organisatoriska och ekonomiska behov", skriver länsstyrelsen.
Ingen riskanalys gjordes
De menar att socialnämnden ska stå för en långsiktig planering som förhindrar att akuta lösningar drabbar den enskilde.
Man har även funnit att socialnämnden inte gjort en riskanalys ur de boendes perspektiv i samband med nedläggningen.
"I omsorgen om personer med demensdiagnos är det av särskild vikt att nämnden utformar och genomför planerade insatser tillsammans med den enskilde och dess företrädare", står det i utlåtandet.
På onsdag ska länsstyrelsens skrivelse tas upp i socialnämnden i Älvsbyn.
Bakgrund Nedläggningen av 4B
Orsaken till nedläggningen var det sparkrav som finns inom den sociala omsorgen i Älvsbyn.
Då Nyberga länge stått med många tomma platser sparade kommunen in fem vårdplatser samt i förlängningen också 4,84 årsarbeten genom att lägga ner 4B.
Att det blev just 4B berodde på avdelningens placering, högst upp i huset och långt från övriga avdelningar.
Personalen på avdelningen spreds ut i resten av huset tillsammans med vårdtagarna.
I Älvsbyn finns det nu kvar fem regelrätta demensavdelningar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om