Kris i Piteå, som startats i februari 2001, hade i det läget cirka 150 medlemmar.
Kände sig överkörda
Kris i Älvsbyn engagerade sig bland annat i det kommunala antidrogprojektet Blåslampan. Där det samlades folk - inte minst ungdomar - fanns också Kris på plats, redo att uppmuntra till drogfrihet och avståndstagande från kriminalitet.Så är det inte längre. Faktum är att Kris i Älvsbyn inte haft någon verksamhet på nästan två år.
- Dödsstöten för oss var att Piteå la ner sin förening i slutet på 2005. I samma veva startade Boden sin. Förutom att nästan alla Älvsbymedlemmar flyttade över till Boden blev vi få som var kvar överkörda av den nya styrelsen, säger en av Älvsbyns före detta Kris-medarbetare.
- Vi hade jobbat helt ideellt och satsat stenhårt på att stötta dem som behövde komma bort från droger och annat elände. Det var tråkigt att känna sig ifrågasatt och inte ha något att säga till om längre, så efter ett tag gav vi upp.
När förbundsordförande Christer Karlsson kom till Norrbotten i december ifjol för att tömma Kris-lokalerna i Boden och Älvsbyn hade Riks-Kris nyligen uteslutit Bodens ordförande. Orsaken var ett positivt provsvar på anabola steroider i hans kropp.
Startade eget företag
- Enligt stadgarna får våra medlemmar inte använda någon form av droger, förklarar Christer Karlsson och berättar att nämnde ordförande också hade bildat ett eget bolag tillsammans med två andra styrelsemedlemmar i Kris i Boden/Älvsbyn. Affärsiden var att sälja föreläsningar om faran med droger och kriminalitet.- Skolor och andra som vände sig till Kris i Boden med förfrågan om besök av föreningen hänvisades till företaget. Plötsligt kostade föreläsningarna 7 000 kronor styck, att jämföras med blygsamma 500 spänn som våra medlemmar brukar ta för att förstärka föreningskassan, säger förbundsordförande och fortsätter:
- Då vi på Riks-Kris blev uppringda av dem som fått saftiga räkningar av företagartrion tog vi tag i frågan direkt. Först förnekade de inblandade att de sysslade med de här föreningsvidriga affärerna, sedan försökte de få det till att deras föreläsningar inte hade något med Kris att göra.
Styrelseproblem
Orsaken till att Kris i Piteå las ner var enligt Christer Karlsson framför allt problem med att få ihop en fungerande styrelse.- Vi är ett seriöst förbund, som kräver att det ska hållas ett visst antal styrelsemöten per år, annars är demokratin i fara, säger han.
- Det var ingen som orkade hålla i verksamheten i Piteå, så då fick det bli nedläggning. Tråkigt, för Kris fyller ett viktigt syfte där föreningen fungerar som den ska.