Videon är inte längre tillgänglig
Berit och Stefan Hardselius har haft gården i Älvsbyn i snart 26 år. I dag har de 60 till 70 mjölkkor plus ungdjur.
Under årens lopp har det gått upp och ner, med bättre och sämre lönsamhet, men aldrig har det varit så kärvt som nu. Framtiden är oviss.
– Jag är faktiskt orolig, det går inte att förneka. Jag kan inte påverka själv, det är inte en självförvållad lönsamhetskris, säger Berit Hardselius.
För att dra in på kostnaderna har man dragit in på hjälpen.
– Tidigare har vi i någon mån haft anställda men nu har vi tagit bort den hjälpen. Det blir till att jobba dygnet runt alla dagar i veckan själva. Möjligen kan vi ha lite hjälp.
Det blir tufft, ingen semester och ingen ordnad helgledighet.
– Vi måste klara det på något sätt, vi får knoga vidare.
Krismöte
I tider av kris får också underhåll på byggnader stå tillbaka.
– Ja några pengar till det finns inte, problemet är att det blir dyrare och dyrare att ta tag i underhållet sedan.
Berit är engagerad lokalt i LRF och i valberedningen inför Norrmejeriers stämma.
– Visst är det ett ansträngt läge för Norrmejerier, men de tippar inte på en vecka för att försäljningen minskar. Ett antal jordbruksföretag kommer att gå i konkurs före Norrmejerier. Vi kan inte ligga på de här låga nivåerna länge till.
Tisdag den 17 februari samlades ett 40-tal av Norrbottens mjölkbönder till krismöte om den aktuella situationen. Då fanns chansen till en dialog med Norrmejerier och att ställa frågor till styrelseledamöter.
– Man mår inte bra av att gå och knyta näven i byxfickan, då är det bra att träffas och få ventilera sin oro.
Konkurs
Ett problem för mjölkbönderna är att de är skuldsatta, i klorna på bankerna och i och med den tuffa verkligheten finns ingen marknad att sälja korna utan det blir slakt till låga priser.
– Vi får fortsätta köra in i väggen, i värsta fall blir det konkurs. Läget är riktigt allvarligt om det råder ingen tvekan.
Svårigheterna kom under hösten i och med oroligheterna i Ukraina vilket resulterade i embargo mot Ryssland och billig ost konkurrerar med Norrmejeriers ost.
– Våra lokala produkter är under enorm prispress. Visst kan det kännas kul för konsumenten att hitta billiga produkter i butiken men det blir vår död.
Varför ska man handla lokalt?
– Om vi vill ha kvar ett jordbruk i länet som håller landskapet öppet. För arbete, varje mjölkbonde genererar mellan 5 och 10 arbeten direkt och indirekt vidare bidrar vi till att vägunderhållet i byarna finns kvar. Vi bor året runt och mjölkbönderna måste ha vägar som tål tunga transporter.
En annan aspekt som Hardselius tar upp är vad som kan hända om gränserna stängs.
– Då är vi utsatta, varifrån ska maten på hyllorna i affären då komma? Vi har dessutom lägre antibiotika användning i vår djurproduktion och bättre kontroll av våra livsmedel än från Europa.
Den onda cirkeln måste brytas.
– Jag hoppas att så många som möjligt tänker efter när de går och handlar, det är fritt val men jag vill att man ska veta vad det får för konsekvenser.