Kraven ökar på regelbundet övningsskytte

Björnens vitala träffområde är litet och eftersöken svåra. När intresset för storviltsjakten växer ökar kraven på regelbundet övningsskytte.- Många har nog inte klart för sig var träffområdet på en björn sitter, säger provledaren Ulf Forsberg.

Träffområdet på en björn framifrån är litet som en snusdosa. Sådana skott ska endast ske i nödfall.

Träffområdet på en björn framifrån är litet som en snusdosa. Sådana skott ska endast ske i nödfall.

Foto: Joel Gustafsson

ÄLVSBYN2011-08-26 06:00

Efter många skadeskjutningar under första årets björnjakt blev det ett krav att alla som jagar på Sveaskogs marker ska genomföra det årliga skjutprovet "Björnpasset". Det innebär att deltagaren skjuter och träffar flera skott mot stillastående björnfigurer på 40 och 80 meters avstånd samt övar snabbskytte.

Ulf Forsberg och Kurt Lundgren utbildar varje år ett 100-tal jägare i björnskytte på Jonstorp jaktskyttebana utanför Älvsbyn.

- De som har gått Björnpasset och avlagt prov säger. "Jag ska inte skjuta på en björn som springer". Då har man uppnått målet, säger Ulf Forsberg.

Litet vitalt träffområde
På en älg sitter träffområdet lågt i bukhålan. På en björn är det lilla lungområdet placerat högt och nästan mitt i kroppen. Ett skott som träffar fel kan orsaka svåra sårskador och björnens späck stoppar blodutgjutelse och försvårar eftersök.

- Det ska vara rena sidoskott och helst stillastående. Det är absolut förbjudet att tänka sig att skjuta en björn framifrån annat än i självförsvar, säger Ulf Forsberg.

Dagens björnjakt är fortfarande en relativt ny företeelse och provledarna ser hur intresset växer i takt med att björnstammen ökar. Skytte är en färskvara och jägarna rekommenderas att öva mer på björnskytte.

Björnen kan anfalla
- Det borde vara varje jaktlags skyldighet att skjuta på björnpasset årligen om du har tänkt jaga björn. Sedan kan vem som helst bomma för det, men du får en inblick i hur svårt det är, säger Kurt Lundgren.

Det finns också en säkerhetsaspekt med skyttet.

- Det är inte ett klövdjur som har benägenhet att fly. Den här kan ha den benägenheten att den går till anfall, säger han.

fakta Björnjägare - tänk på att:

Björnen har ett litet vitalt träffområde.

Förbered björnmötet genom att studera björnens anatomi, samt träna skytte mot björnfigur.

Eftersträva att alltid skjuta med stöd.

Vapnet ska vara väl inskjutet.

Skjut inte på för långa eller för korta avstånd mot en oskadad björn.

Avstå skott om du är osäker på ett lyckat resultat.

Skjut inte genom ris eller på en löpande björn om den är oskadad.

Det ska finnas ett särskilt tränat eftersöksekipage på plats inom två timmar efter skottet.

Tveka inte att ta hjälp från andra vid eftersök om egna ekipage inte visar sig fungera.

Var beredd på björnmöten i alla situationer, utsätt dig inte för onödig fara genom att till exempel närma dig ståndskall i tät vegetation.

Källa: Svenska jägareförbundet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om