Körkortshjälpen väntas bli succé

Körkortshjälpen ska se till att alla kan ta körkort – oavsett förutsättningar. En handikappanpassad bil och elevboenden ska underlätta.

Sökande. Enligt Robert Vikström är trycket på platser redan hårt. 6 februari drar utbildningen igång.

Sökande. Enligt Robert Vikström är trycket på platser redan hårt. 6 februari drar utbildningen igång.

Foto: Christoffer Markström

Älvsbyn2017-01-04 19:01

Roberts trafikskola stortsatsar på en behovsinriktad utbildning i Älvsbyn. Sju rum i ett av de gamla Öberga-husen på Västermalm står så gott som färdiga inför uppstarten i början av februari.

– Det kommer att bli ett körkortscenter där för dem som har mer behov av stöd och hjälp än andra. Många gånger kanske de har börjat på en traditionell trafikskola, men inte fått tillräckligt med hjälp, säger Stefan Vikström.

Körkortshjälpen vänder sig till dem som har olika diagnoser och funktionshinder. Man har köpt en handikappanpassad bil för att eleverna med det behovet ska slippa bygga en egen bil redan innan de tagit körkort.

– Så har det nästan varit tidigare, att de måste bygga en bil först och sedan börja med utbildningen. De kommer förmodligen att bygga en egen bil när de tagit körkortet, men de behöver inte göra det för att ta ett körkort hos oss, säger Stefan Vikström.

Den handikappanpassade bilen är bland annat både utrustad med handgas och vänstergas – så att man kan sätta gaspedalen på vänster sida om man till exempel är halvkroppsförlamad.

Enligt Stefan Vikström vänder sig trafikskolan i störst utsträckning till elever som behöver mer hjälp med stöd, planering och struktur på utbildningen.

– De som inte får det till att bli av helt enkelt. Många av dem har förmodligen börjat någon gång men inte fått den uppbackning de behöver. Här kommer de att få full uppbackning, vi kommer att ha en och en halv pedagog som jobbar inomhus med dem med teori hela tiden, säger han.

Man behöver dock nödvändigtvis inte ha någon diagnos.

Eleverna kommer att delas in i små grupper – max fyra i varje grupp. Ibland har de gruppteori och ibland sitter eleverna själv med pedagogen.

– Det är väl den stora skillnaden från en vanlig trafikskola, att här har man en lärare hela tiden. Både i bilen och när de jobbar med teorin, säger Stefan Vikström.

Körskoleläraren beskriver behovet för utbildning som stort.

– Vi har pratat om att det här behövs i fem år åtminstone. I dag är ju de här på klassiska trafikskolor. Det finns några liknande skolor men de är lätträknade, så vi tror att det blir ett riksintag, säger Stefan Vikström.

Utbildningen är intensiv men målet är inte att det ska gå fort – utan att det ska bli av. Allt är skräddarsytt efter elevernas behov.

Är det ett dyrt sätt att ta körkort på?

– För dem som har de här problemen så tror jag att det kommer bli ganska mycket billigare än dagens alternativ. Sedan om man jämför med en som har allt gratis så att säga, kan det ju skilja, säger Stefan Vikström.

Körkortshjälpen

Utbildningen vänder sig till dem som behöver extra stöd med teorin eller körningen.

Eleverna får full uppbackning och en utbildning som trafikskolan skräddarsyr efter behov.

Personalen har vana att jobba med elever med olika diagnoser som dyslexi, add, adhd, asperger, autism och tourettes syndrom.

Man erbjuder hjälp till dem som inte svenska som modersmål i form av en tolk vid behov samt andra hjälpmedel.

För rörelsehindrade finns det en handikapputrustad övningsbil. Trafikskolan förmedlar även kontakten med att anpassa egen bil.

Man hjälper även till med de ansökningar som behövs, exempelvis muntligt prov eller förlängd provtid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om