Köpte tjänster av kommunchefens sambo

Näringslivschefen köpte tjänster från kommunchefen Magnus Nordströms sambos företag för 110400 kronor utan att göra en formell upphandling. Under samma period var kommunchefen suppleant i styrelsen.

Enligt kommunchefen Magnus Nordström hade inte Älvsbyns ekonomiavdelning resurser att hantera Celleri-i-projektet.

Enligt kommunchefen Magnus Nordström hade inte Älvsbyns ekonomiavdelning resurser att hantera Celleri-i-projektet.

Foto: Håkan Öberg

Älvsbyn2021-01-14 19:00

Älvsbyns kommun har anlitat redovisningsbyrån Älvsby ekonomi och företagsservice AB inom ramen för EU-projektet "Lika bra med Celler-i". Totalt sedan januari 2019 och fram till april 2020 har företaget fakturerat för 184 timmars arbete. Med en timkostnad på 600 kronor handlar det om 110 400 kronor. 

Dåvarande näringslivschefen Bengt Strandberg stod som referens när Älvsbyns kommun betalade fakturorna och något diariefört avtal med Älvsby ekonomi och företagsservice AB finns inte. Bengt Strandberg slutade på Älvsbyns kommun i april i år och nu är det Magnus Nordström som är tillförordnad näringslivschef.

Redovisningsbyrån ägs av Erika Sundström, sedan flera år tillbaka sambo med Magnus Nordström som är kommunchef i Älvsbyns kommun. Under tiden som bolaget gjorde uppdrag åt Älvsbyns kommun var Magnus Nordström suppleant i sin sambos bolagsstyrelse. Söndagen den 25 oktober 2020 inkom dock en anmälan från företaget till Bolagsverket där Magnus Nordström avsäger sig sitt suppleantuppdrag, som övertas av Erika Sundströms dotter.

Utträdet skedde två dagar efter att en privatperson begärt ut handlingar hos Älvsbyns kommun om inköpta konsulttjänster, bland annat Älvsby ekonomi och företagsservice AB.

– Vi registrerade det den 27 oktober och vi har ett protokoll där det står att man tog beslutet vid en extra bolagsstämma den 28 september, uppger en handläggare på Bolagsverket.

Magnus Nordström uppger att han inte var inblandad när Bengt Strandberg anlitade Älvsby ekonomi och företagsservice.

– Absolut inte, säger han.

Kände du till det?

– Ja.

Reagerade du inte?

– Det finns en inbyggd problematik i det lilla samhället där alla känner alla. Därför är vi väldigt noga när vi gör inköp, vad vi än gör, att vi hanterar jävsfrågan. I det här fallet har jag varit väldigt tydlig och sagt att jag inte kan vara inblandad. Jag kan inte teckna avtal och jag kan inte attestera fakturor i och med att det är en jävsituation, säger Magnus Nordström.

Han ser däremot inget problem med att en underställd chef gör stora inköp av hans sambos företag, utan att göra en annonserad upphandling.

– Man kan inte som företagare få näringsförbud för att man har någon form av relation med någon i kommunen.

Varför lät man inte kommunens ekonomifunktion sköta redovisningstjänsterna i projektet?

– Det är en väldigt bra fråga. Det började med att vi hade en egen resurs som hanterade det här i projektet initialt. Den personen slutade och började jobba på ett annat ställe i kommunen. Ekonomiavdelningen hade inte resurser enligt de själva att göra det här. Det var en lösning för projektet att ta in en extern resurs.

Hur kommer det sig att du valde att gå ur bolaget som styrelsesuppleant?

– Jag är inte engagerad i bolaget, det är helt och hållet min sambos företag. Hennes dotter är däremot engagerad och jobbar i bolaget och när hon vuxit upp är det ett naturligt steg att hon går in i bolaget. Sedan är det bra att jag inte har den typen av engagemang med det jobb jag har.

Har utträdet ett samband med att det började ställas frågor om det?

– Det kan man säkert säga att det är. Det är en väckarklocka. Det ser väl betydligt bättre ut att man inte är engagerad i något bolag och sedan är det en naturlig del i en förändring i bolaget, säger Magnus Nordström.

I den pågående fortsättningen av Celleriprojektet hanteras ekonomin av en intern resurs på Älvsbyns kommun.

– I och med att jag har gått in som tillförordnad näringslivschef kan vi knappast upphandla av min egen sambo.

Erika Sundström säger till Piteå-Tidningen att hon inte reflekterade över att det kunde vara olämpligt att göra uppdrag åt Älvsbyns kommun när hon fick frågan.

– Med facit i hand så kanske jag inte ska ha med kommunen att göra. När jag fick frågan var det lite panikartat och jag tänkte att jag kunde hjälpa till när de var i en snäv situation och behövde lämna in rapporterna. Men när man vet vad det har blivit av det så skulle jag aldrig ha tagit på mig det. Då hade de fått lösa det på annat sätt, säger hon.

Enligt Erika Sundström har hennes sambo Magnus Nordström inte varit delaktig i anlitandet på något sätt.

– Varför han tidigare varit suppleant i företaget är för att man måste ha någon som kan ta över om det skulle hända mig något. 

Däremot lyfter hon fram en annan koppling som kan ha påverkat att hennes företag fick jobbet.

– Jag har hjälpt Robert (projektledaren Robert Granström) med liknande saker och han visste att jag kunde och det var en snabb och enkel lösning på det.

PT har varit i kontakt med Bengt Strandberg som inte vill kommentera.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!