Konsult förfalskade beslut – kan vara brottsligt

Tidigare enhetschefen Harriet Rickman fattade flera beslut i andra handläggares namn. Ett externt konsultföretag har utrett missförhållandena som bedöms som mycket allvarliga. "Det skulle kunna vara fråga om ett brottsligt handlande", skriver utredaren.

I fem fall har Harriet Rickman fattat beslut i andra handläggares namn. En extern utredning slår fast att det rör sig om allvarliga missförhållanden.

I fem fall har Harriet Rickman fattat beslut i andra handläggares namn. En extern utredning slår fast att det rör sig om allvarliga missförhållanden.

Foto: Emil Larsson

Älvsbyn2023-12-13 20:30

Det var i juli som handläggare på Älvsbyns kommun skrev avvikelser och bland annat slog larm om att den tillförordnade enhetschefen, konsulten Harriet Rickman, fattat beslut i andra handläggares namn. Skrivelserna fick Rickman att gå till attack mot en av visselblåsarna och anklaga personen för häxjakt – vilket kommunen senare slog fast som kränkande särbehandling.

Avvikelserna mot Harriet Rickman har hanterats av det externa konsultföretaget Kommunlex som nu är klar med sin utredning. 

"I de aktuella fallen har ett antal tjänstepersoner uppgetts ha fattat beslut i flera ärenden, trots att de inte har fattat besluten. Anteckningarna om att de skulle ha fattat besluten har förts in och signerats av då t.f. enhetschef", skriver Kommunlex.

Bristerna som upptäckts är så allvarliga att utredaren skriver att det skulle kunna röra sig om urkundsförfalskning som är en brottslig handling. Socialchefen Robert Cortinovis säger att kommunen ställer sig bakom Kommunlex slutsatser.

– Att tjänstepersoner har tagit beslut i annans namn ser vi väldigt allvarligt på. Vi överväger just nu vilka vidare åtgärder vi ska vidta som kommun. 

Kommer ni att polisanmäla det här?

– Vi är i ett värderingsläge hur vi ska gå vidare och jag vill inte föregå det. Vi ser väldigt allvarligt på det här, men vi har inte fattat beslut hur vi går vidare.

undefined
Konsulten Harriet Rickman, som socialchefen Robert Cortinovis anlitade för 192 000 kronor i månaden, kan ha gjort sig skyldig till urkundsförfalskning.

Enligt utredningen handlar det om totalt fem fall där Harriet Rickman felaktigt fattat beslut i andra tjänstepersoners namn. Handläggarna som utan deras vetskap använts som beslutsfattare har varit sjukskrivna, saknat delegation att fatta beslut eller inte jobbat på enheten alls. 

"Enligt Kommunlex bedömning får det i ett rättssäkerhetsperspektiv ses som mycket allvarligt att felaktiga uppgifter gällande beslut i ärendena förs in i dokumentationen vid handläggningen av ärenden om barns och ungas behov av stöd eller skydd."

I ett av fallen har ett gynnande biståndsbeslut avslutats med den felaktiga motiveringen att ansökan återkallats vilket enligt Kommunlex ses som särskilt försvårande och utgör ett allvarligt missförhållande.

"Samma gäller det ärende där det vid ansökan om två insatser – kontaktfamilj och öppenvård – enbart fattats beslut om den ena insatsen, öppenvården. Inget överklagningsbart avslagsbeslut har meddelats i den delen som ansökan avsett insatsen kontaktfamilj."

I utredningen har det inte framkommit några orsaker till varför Harriet Rickman felaktigt registrerat andra tjänstepersoner som beslutsfattare i ärendena.

– De har inte kunnat få tag i personen och kunnat göra intervjuer i utredningen, det har försvårat omständigheterna, säger Robert Cortinovis.

Handläggare slog även larm om att Harriet Rickman avslutade barnutredningar utan att utreda oron som anmälts. Totalt rör det sig om sex avvikelser som utretts av Kommunlex under hösten och där väntas beslut framöver.

"Det finns inget beslutsunderlag i ärendet. Det finns inget formellt beslut taget i ärendet. Det finns ingen dokumentation över att det förekommit utredande samtal med berörda", står det i avvikelserapporterna som upprättats av två handläggare.

PT har sökt Harriet Rickman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!