Ett ödehus efter Fluxenvägen revs efter att myndighetsnämnden i Älvsbyn hotat ägaren med vite på 150 000 kronor.
Flera andra fastighetsägare i kommunen har också städat upp tomterna efter påtryckningar och myndighetsnämndens ordförande Thor Lindgren (S) tror att arbetet är uppskattat.
- Det blir mycket snyggare i samhället, säger han.
Fler viteskrav
Miljö- och byggkontoret för fortfarande diskussioner med flera som inte åtgärdar sina tomter. Vissa fastighetsägare är svåra att nå och andra lovar att de ska göra åtgärder som sedan inte sker.
- Vi tycker inte att det är roligt med den här typen av ärenden. Men man måste ha förståelse för de som bor granne med förfallna hus, säger Ingrid Karlsson, miljö- och byggchef i Älvsbyns kommun.
I Krokträsk hotas till exempel dödsboet till en förfallen fastighet med 150 000 kronor i vite om de inte tömmer tomten på skrot och river eller rustar upp huset innan den 20 oktober.
Lång process
- Först ger vi ägaren till fastigheten möjlighet att själv åtgärda problemet, vilket sker i de flesta fallen. Det har ofta gått länge innan vi förelägger med vite, säger Ingrid Karlsson.
I dagsläget har inga ärenden nått till indrivning.
- Först då kan man få se vad som händer rent rättsligt. Men vi bedömer att vi kan använda det här instrumentet och det är ett tips för nämnderna hur man kan komma åt problemet.
"Det är svårt"
Det är inte bara Älvsbyns kommun som har problem med ödehus. Piteå har flera skamfläckar men miljö- och byggnadsnämnden har haft svårt att komma åt problemet.
- Vissa tar sitt ansvar och fixar det när de får påtryckningar. Andra biter ingenting på. Det finns vitesföreläggande, men det kan du driva till vansinne och inte få en krona. Det är svårt och kan ta evinnerligt lång tid. Det är bra att Älvsbyn har lyckats på någon väg, säger nämndens ordförande Björn Berglund (S).