Resultatet är förvånande då 2023 var ett minst sagt allmänt dåligt år med hög inflation och räntehöjning efter räntehöjning. Men ändå slutade Älvsbyns kommun på positivt resultat på 6,89 mijoner kronor i årsredovisningen.
– Det är givetvis väldigt roligt att se. Men det kvarstår också en del utmaningar då verksamheterna gör ett samlat underskott. Det är viktigt att vi får en budget i balans, säger Johan Dahlqvist (M), kommunalråd.
Anledningen att kommunen går plus mot för vad man tidigare trodde är till största del positiva avvikelser mot budget för skatteintäkter och statsbidrag. Samtidigt som verksamheterna gått back så ser man också även här en del förbättringar. Bland annat på det sociala.
– Den sociala verksamheten är en stor del av den totala budgeten, och även om de fortsatt går minus så går de bättre än tidigare och det är glädjande att se. Jag tycker alla verksamheter har gjort ett jättejobb, säger Johan Dahlqvist.
Just förändringen inom den sociala verksamheten beror på att man genom en långsiktig satsning till slut lyckats göra sig av med alla konsultstödda familjehem. Alla familjehem i Älvsbyn är nu egna familjehem.
– Där ser vi en positiv effekt av att vi idag har barn och unga i egna familjehem som vi själva har rekryterat, utbildat och handleder. Det andra alternativet var att vi hade familjehem via företag, konsultstödda familjehem. Utbildning, handledning och sånt köpte kommunen av konsulter åt familjehemmen och de hemmen är mycket mycket dyrare. Det är en stor ekonomisk vinst att vi har egna nu, säger Robert Cortinovis, socialchef.
2022 anställde socialtjänsten en handläggare som bara jobbade med att hitta egna familjehem. I dag har man två som jobbar enbart med det. Det är en satsning som de fått tillbaka flera gånger om.
Går det säga generellt hur stor skillnaden är?
– Det skiljer lite beroende på familjehem, vilken problematik som det är. Men man kan säga att generellt så är det mellan 40 och 60 procent billigare att ha egna familjehem. Det ger bättre kvalitet för barnen också, säger Cortinovis.
Fortfarande finns det dock omständigheter som gör att socialtjänsten går med underskott.
– Personalkostnaderna har ökat mer än vi trott, och så har vi haft sommarförmåner för sommarjobbarna som inte fanns i budgeten. Utöver det är det tuffare tider för de svagaste grupperna. Placeringskostnaderna i missbruksvården har blivit högre än vi trodde. Det ser vi generellt i hela Sverige, säger Cortinovis.