PT granskar
Familjehem och HVB-hem för barn samt behandlingshem och stödboenden för vuxna utgör en betydande kostnad för kommunernas socialtjänster och Älvsbyns kommun med 8 000 invånare är inget undantag.
Från 2016 och fram till 2020 års utgång har Älvsbyns kommun gjort inköp för 80,5 miljoner kronor inom området.
– Det är fruktansvärt mycket pengar, sade kommunchefen Magnus Nordström när PT intervjuade honom innan han sade upp sig.
Älvsbyns kommun omfattas sedan 2017 av den nationella inköpscentralen SKL Kommentus ramavtal för HVB-hem för barn och unga. Utöver det har Älvsbyns kommun inte genomfört några annonserade upphandlingar innan inköpen skett utan insatser för miljonbelopp har direktupphandlats. Inköp över 615 312 kronor måste ske via ett öppet förfarande vilket innebär att det rör sig om otillåtna direktupphandlingar. Enligt Magnus Nordström är det inte rimligt att enskilda medarbetare och enhetschefer har fått teckna så stora avtal.
– Nej, det är inte rimligt.
Varför har det ändå skett?
– En bristande internkontroll.
Varför har ni inte gjort någon formell upphandling tidigare?
– Jag har inte tillräcklig fakta för att kunna uttala mig där. All upphandling av det här har hanterats i akter som är sekretessbelagda. I det här fallet måste du prata med någon som är mer insatt på det området.
Enheten Stöd till individ och familj, STIF, gjorde ett underskott på 15,2 miljoner kronor 2019 där orsaken förklarades med avsevärt högre kostnader för just institutionsvård och konsulentstödda familjehem. Med anledning av den alarmerande kostnadsutvecklingen beställde kommunchefen Magnus Nordström en fördjupad utredning av företaget Amsab i november 2019.
– Konsultrapporten konstaterade en hel del utvecklingsmöjligheter.
Enligt Magnus Nordström har man efter rapporten tagit fram en handlingsplan med ett stort antal åtgärder.
– Bland annat en upphandling av både konsulentstödda familjehem och HVB-hem för vuxna i väntan på en stor upphandling via Kommentus.
Älvsbyns kommun blev i december 2020 färdig med ett eget ramavtal för konsulentstödd familjehemsvård som ska gälla tills Kommentus stora ramavtal är klart den 15 september 2021. I januari blev Älvsbyns kommun också klar med en upphandling av eget ramavtal gällande HVB-hem för vuxna.
– Amsab har påpekat brister och efter det har vi tagit tag i det, säger Hans Nyberg, socialchef i Älvsbyns kommun.
Varför har det inte gjorts tidigare?
– Fram till 2019 låg ansvaret för den här verksamheten under skolan och jag kan inte svara på varför det inte är gjort.
Sedan 1 januari 2019 är Nataliya Renlund enhetschef på STIF och hon kan inte svara för tiden före det.
– Det jag kan svara på är det jag har gjort. Jag har gjort fel som inte har upphandlat, men nu har vi rättat till det.
Räknar ni med att minska några kostnader genom upphandlingen?
– Det är svårt att säga om kostnaden kommer att minska, men däremot kommer vi att följa regelverket. Det blir alltid mer rättssäkert om man upphandlar.
Nataliya Renlund berättar att det nu pågår ett intensivt arbete med att minska kostnaderna på enheten och en del i det är bland annat att säga upp avtal med familjehemsföretag och teckna avtal direkt med familjehemmen.
– Vi använder oss i allt mindre utsträckning av företagen som säljer familjehem. Men i de fall där behoven är stora och familjen behöver professionell hjälp dygnet runt som vi inte kan erbjuda så köper vi fortfarande in tjänsten via företag.
Enligt Hans Nyberg visar de preliminära siffrorna att underskottet för hela STIF har ökat under 2020 till följd av ökade kostnader för försörjningsstöd och vuxnas missbruk under pandemin. Däremot har underskottet på barn och unga minskat med cirka fyra miljoner kronor.
– Det visar att det arbete som är igångsatt har börjat ge effekter. Men även om ärenden avslutas och man kan minska kostnaderna så blir det hela tiden nya LVU och omhändertaganden, säger han.
Hans Nyberg tror inte att Älvsbyns kommun har varit unika med att inte upphandla den är sortens inköp.
– Det är inget försvar, vi ska ändå följa det regelverk som finns. Men stödet och kunskapen är kanske inte på samma nivå som i en stor kommun som kanske har en egen upphandlingsavdelning. Det har brustit i kvalitetssäkring, men nu jobbar vi för fullt med det.