Kommunen startar särskild covidenhet

Coronavirusets härjningar i Älvsbyn gör att kommunen öppnar en särskild covidenhet inom omsorgen.

"En fördel med det här blir att det är nära hälsocentralen som vi har en bra samverkan med och det är nära till läkare", säger Hans Nyberg om att enheten öppnar i Källbackens lokaler.

"En fördel med det här blir att det är nära hälsocentralen som vi har en bra samverkan med och det är nära till läkare", säger Hans Nyberg om att enheten öppnar i Källbackens lokaler.

Foto: Joel Gustafsson

Älvsbyn2020-12-02 21:00

Den särskilda enheten ska vara redo att ta emot patienter redan under onsdag kväll. Den kommer att husera i Källbackens korttidsboende som ligger i samma hus som hälsocentralen. De som är på Källbacken kommer istället att flyttas till Lövstigen där det särskilda boendet avvecklas.

– I stora drag kommer det att vara samma personal som är kvar. De som arbetar på korttids på Källbacken kommer att jobba med covidsjuka och personalen som är på Lövstigens särskilda boende kommer att jobba med korttidsomsorgstagare, säger Hans Nyberg, socialchef i Älvsbyn.

Vem är covidenheten till för?

– Det är smittade personer som bor hemma. På särskilda boenden finns redan personal. Det handlar om omsorg och tillsyn. Alltifrån att vara svag och klen till att komma från lasarettet efter sin behandling och kanske känner sig otrygg eller inte klarar av det med insatser från hemtjänsten. Då får man komma till den här enheten, säger Hans Nyberg och fortsätter:

– Det handlar om omsorg och omvårdnad, men inte medicinska insatser. Det får inte bli så att personer som är bedömda att de behöver läkarvård kommer till oss initialt istället för lasaretten för att det finns ont om platser. Vi har inte den kompetensen eller utrustning som syrgas till exempel. Då ska de vara på lasarett och inte här. Att det kan bli så är en liten farhåga från vår sida när vi startar upp det här, säger Hans Nyberg. 

Kommunen har tidigare bedömt att de klarat av omsorgen hos de som varit sjuka och hemma i hemtjänsten. Sedan togs beslutet i fredags efter att kommunen haft ett möte med hälsocentralen som under en tid tryckt på för att det är dags att öppna en covidenhet. Planerna på en särskild enhet har funnits ända sen i våras, men då Älvsbyn inte har varit särskilt hårt drabbat har det inte startats upp förrän nu.

– I våras har Gullvivan på Nyberga varit ett alternativ till exempel, men nu finns förutsättningarna för att öppna det i Källbacken och flytta korttids till Lövstigen. En fördel med det här blir att det är nära hälsocentralen som vi har en bra samverkan med och det är nära till läkare. Det funkar bra på det sättet, säger Hans Nyberg.

Är det här unikt för Älvsbyn?

– Det har gjorts i andra kommuner. Många har också förberett som vi har gjort men inte dragit igång. Jag har haft bra kontakt med mina andra kollegor i Norrbotten så vi kunnat lära av varandra, säger Nyberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!