Ingen introduktion om meddelarfrihet

Kommunchefen Anna Lindberg menar att kommunen helt klart kan bli bättre på att informera personalen om meddelarfriheten och liknande frågor.

Kommunchefen Anna Lindberg säger att man kommer att informera personalen om rättigheter och skyldigheter i samband med att deras visselblåsarfunktion kommer igång.

Kommunchefen Anna Lindberg säger att man kommer att informera personalen om rättigheter och skyldigheter i samband med att deras visselblåsarfunktion kommer igång.

Foto: Peter Lundberg/Älvsbyns kommun

Älvsbyn2022-06-01 18:00

Öppenhet i fokus

Personalen i Älvsbyns kommun svarar i högre utsträckning "vet ej" i öppenhetsenkäten än andra kommunanställda. Samtidigt uppger bara strax över en av tio att de fått information om meddelarfrihet, meddelarskydd och annat.

– I vårat introduktionsmaterial när man börjar i kommunen så har vi ingenting om rätten till yttrandefrihet. Så här kan vi bli bättre. Om man ser att någonting är fel tar man upp det med närmsta chef, men tas det inte om hand av chefen så är det viktigt att kunna nyttja rätten att prata med media. Det är grundlagsstadgat och viktigt att hålla fast vid, säger Anna Lindberg.

Det här är frågor som diskuterats ganska nyligt när man tagit fram ett nytt samverkansavtal mellan arbetsgivare och de fackliga i kommunen.

– Vi kommer att jobba mer med att informera om hur man kan göra när man upptäcker missförhållanden. I samband med att vi sjösätter kommunens visselblåsarfunktion i juli så kommer också anställda att informeras om rättigheter och skyldigheter, säger Anna Lindberg.

Visselblåsarfunktionen ska skötas av ett utomstående företag som bedömer de tips som kommer in. Deras jurister kommer att gå igenom ärenden och sedan skicka en rekommendation till en grupp i kommunen.

En av fem som arbetar på kommunen säger sig ha blivit tillsagd av kommunikatör/informatör eller chef att inte svara på frågor från media.

– Det kan vara av hänsyn till arbetstagaren. Om det är chefen som är ansvarig så ska inte arbetstagaren behöva stå till svars för det. Har det skett något misstag i verksamheten är det chefen som är ansvarig, säger Lindberg.

Media utkräver väl inte ansvar från exempelvis enskilda lärare?

– Nej alltså. Det förstår jag. Men det är andra sidan av det. Sen om man påtalar fel och brister så har man alltid rätt att framföra sina åsikter. Där har vi inte rätten att säga åt någon att inte prata med media, säger Anna Lindberg.

Kommunen har en jämförelsevis hög andel anställda som anser att chefer efterforskat vem som lämnat uppgifter till media. Efterforskning av källor är straffbart och kan ge fängelse.

Har cheferna utbildats och informerats om meddelarskydd?

– Vi har inte pratat om det på det sättet. Jag tänker att de allra flesta vet vad man har för skyldighet att inte efterforska, men det kan vara värt att påminna om det, säger Anna Lindberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!