PT granskar
Inköpen av konsulentstödda familjehem utgör en stor del av kostnaderna för socialtjänsten i Älvsbyn de senaste fem åren, 46,7 miljoner kronor. Totalt har Älvsbyns kommun, utan att göra någon annonserad upphandling, köpt familjehemstjänster av 15 olika företag där den mest anlitade är Consilium individ och familj AB i Piteå.
Sedan 2015 har Älvsbyns kommun placerat 26 barn och ungdomar via Consilium och fram till 2019 års utgång har familjehemsföretaget fakturerat Älvsbyns kommun 18,4 miljoner kronor – ett genomsnitt på 3,7 miljoner kronor per år. 2020 var dock inköpen från Consilium mycket lägre. Endast 713 472 kronor.
– En av anledningarna till att insatserna avslutats är för att behovet upphört och därmed har också avtalet avslutats, säger Nataliya Renlund, enhetschef på Stöd till individ och familj
Kan du svara på varför Consilium varit så flitigt anlitat under åren?
– Nej, det kan jag inte svara på.
Hans Nyberg, socialchef i Älvsbyns kommun, kan inte heller svara på varför just Consilium anlitats speciellt mycket. Det företag som anlitats näst mest efter dem är Balans familjhemsvård med kontor i Umeå och Luleå som fakturerat 5,5 miljoner kronor under samma tid.
– Jag har inte alls varit inblandad och kan inte alls uttala mig bakåt. Men hade det inte fungerat bra så hade man inte anlitat dem så mycket. De kanske har bedömt att det har varit väldigt bra kvalitet och bra relationer. Det är många bitar som spelar in och det är inte alltid det fungerar med familjehem och företag, säger Hans Nyberg.
Consilium ägs bland annat av Åsa Larsson, socialsekreterare i Älvsbyns kommun fram till 2012, som tecknat de flesta avtal med sin tidigare arbetsgivare. Företaget har även rekryterat en socialsekreterare i Älvsbyn som i sin tur stått som kontaktperson för företaget i vissa placeringar.
– Jag har aldrig funderat över om det är extra besvärande. Hade vi haft ramavtal hade det också kunnat vara ett och samma företag som anlitats extra mycket. Sedan är det ett problem att det inte finns en regelrätt upphandling, säger Hans Nyberg.
Kan det ha spelat in att handläggarna har anlitat Consilium för att ägaren har jobbat i Älvsbyn?
– Det har jag ingen som helst aning om, säger Hans Nyberg.
Åsa Larsson, styrelseordförande i Consilium individ och familj, säger att hon inte kan svara på exakt varför Älvsbyns kommun har anlitat dem så mycket.
– Men jag tänker att det har att göra med att vi jobbar i Norrbotten och Västerbotten och har ganska många familjehem i Piteå- och Luleåtrakten. Det finns en närhet. Sedan är vi två konsulenter som faktiskt har jobbat i Älvsbyn och det handlar om personlig kännedom. Att man har förtroende och litar på någon. Men det är bara spekulationer, säger Åsa Larsson.
När det gäller kommunens otillåtna direktupphandlingar säger Åsa Larsson att det är en kommunal angelägenhet.
– Självklart skulle de ha upphandlat, det är lag på det, men vi har inte gjort något fel.
Däremot säger Åsa Larsson att familjhemsvården är ansträngd i allmänhet.
– Det är klart att de skulle ha lagt ut på upphandling, men ofta kan det vara så att det är en krissituation i kommunen där man står med fyra barn en fredagseftermiddag. Sen kan folk säga vad de vill om det. Men folk som inte jobbar i den här branschen har ingen aning om hur svårt det kan vara.