PT har tidigare berättat om hur Älvsbyns kommun inte har upphandlat konsultinköp i strid mot lagstiftningen. Nu kan vi berätta om ytterligare inköp av konsulttjänster som passerat gränsen för när en direktupphandling får göras.
– Min bedömning är att det är en otillåten direktupphandling, utan att nu tillsynsmyndigheten har tittat på det, säger Magnus Nordström, kommunchef i Älvsbyns kommun.
Från juni 2018 till mars 2019 köpte kommunen konsulttjänster av Fasth Adwise AB i Luleå för 714 674 kronor. Bolaget har fakturerat 8 500 kronor per konsult och halvdag. Detta innebär en timkostnad på drygt 2 100 kronor, eller 34 000 kronor för en dags arbete för två konsulter.
Totalt handlar det om tre separata projekt som inte köpts in via en annonserad upphandling. Det finns ingen dokumentation som visar att något annat företag har blivit tillfrågat om de kan göra det bättre eller billigare. Enligt Magnus Nordström är inköpen liksom i fallet med Alovita AB delvis finansierade av riktade statsbidrag.
Det första projektet för 208 000 kronor pågick från juni till oktober 2018 och avsåg "processledning och konsultuppdrag för omvärldsanalys, strategi och målformulering, prioriterade områden och säljinsatser för fler investeringar och etableringar till Älvsbyns kommun". Näringslivschefen Bengt Strandberg stod som referens. Dessutom betalade kommunen för tilläggstjänsten "processledning" på 34 000 kronor samt 1 710 kronor i reseersättning.
Det andra projektet som pågick parallellt godkändes av kommunchefen Magnus Nordström den 9 juli 2018. Det handlade om att Fasth Adwise skulle ta fram en förstudie som Älvsbyns kommun senare skulle kunna använda som beslutsunderlag för att ta ställning till om de ska bilda ett bolag för att etablera ett industriellt elnät.
– Vi bedömde, i dialog med Luleå kommun, att det egentligen bara fanns dem att fråga. Det gäller en väldigt specifik kompetens där du behöver branschkännedom om vilka förutsättningar som gäller vid en etablering av serverhallar. Det hade det företaget, säger Magnus Nordström.
Projektet medfinansierades, enligt Magnus Nordström, av Luleå kommun med cirka hälften av kostnaden.
– Vi gjorde det under tiden när vi hade en stor efterfrågan på industritomter med energiförsörjning under vågen av serverhalletableringar. Vi hamnade hela tiden i problem med Vattenfall och då väcktes tanken om ett eget industriområde.
Varför blev det inget av det?
– När vi var så långt framme att vi hade dialog med finansiärer som ville förverkliga det här så dog branschen. Men själva affärscaset finns kvar och när det väl tar fart på den elintensiva näringen igen så finns möjligheten kvar.
Projektet leddes av konsultbolagets vd och ägare Kajsa Fasth samt underleverantören Peter Ericson som äger konsultbolaget Nordtoppen AB. Den totala kostnaden uppskattades av Fasth Adwise till mellan 200 000 och 250 000 kronor. I slutändan landade summan på 315 000 kronor. Då ingick 15 dagars arbete om 255 000 kronor samt en utredning av ellagen för 40 000 kronor samt en utredning av Sweco för 20 000 kronor.
– Där borde uppdraget ha slutat för efter det har man uppenbarligen beställt ytterligare tilläggstjänster på samma avtal för ytterligare 155 000 kronor. Då passerade man upphandlingsgränsen på 615 000, säger Magnus Nordström.
Uppdraget som kommunchefen refererar till är en verksamhetsplan för näringslivskontoret som konsulterna tog fram på uppdrag av Bengt Strandberg. Totalt lade Kajsa Fasth och Peter Ericson ned 4,5 heldagar var. Tillsammans med reseersättning fakturerade Fasth Adwise 155 964 kronor.
När näringslivschefen skulle köpa in fler konsulttjänster hösten 2019 valde Älvsbyns kommun att upphandla "Stöd till ledningsgrupper och chefer". Då sänktes Fasth Adwise timkostnad från 2 100 till 1 490 kronor i timmen.
– Vi tog hjälp av Piteå kommun och gjorde en bred upphandling av konsulter. Det är bra att ha ramavtal, och då slipper man också hamna i diskussioner om direktupphandling, säger Magnus Nordström.
Hur ser du på att Fasth Adwise timkostnad sänktes med 600 kronor när ni upphandlade det?
– Det går se på två sätt. Det första är att det är väldigt bra att vi upphandlade och fick ned priset, det andra att de var väldigt dyra från början.
Hur allvarligt tycker du det är att kommunen genomför flera otillåtna direktupphandlingar?
– Det är jätteallvarligt. Även om inte Konkurrensverket är ute jättemycket och granskar är det dåligt för varumärket och anseendet. Det är en trovärdighetsfråga.
Är det här Bengt Strandbergs fel?
– Nej. Jag kan inte peka finger på någon och säga att det är en underställd chefs fel. Ytterst är det jag som är ansvarig. Jag kan bara peka finger på mig själv.
Beror det här på okunskap eller likgiltighet inför reglerna?
– Jag hoppas att det är mer den kontext man har varit i med rätt mycket stress, mycket att göra och ett visst mått av okunskap eller otänkthet.
Tycker ni att konsultinköpen är värda kostnaden?
– Det kostar att ta in specialisthjälp. Konsulter är dyra. Det har funnits en röd tråd här ändå från att man tog fram mål och strategi, vidare till verksamhetsplan. Sedan har det blivit aktiviteter, bland annat i form av företagsbesöken som är gjord via Alovita och en slutrapport. Det här har uppenbarligen gett effekt eftersom vi har Norrbottens bästa företagsklimat.
PT har varit i kontakt med Bengt Strandberg som inte vill svara på frågor om de otillåtna direktupphandlingarna.