Kommunen stampade hårt på bromsen efter att delårsrapporten visade att Älvsbyn gick mot sitt första negativa årsresultat sedan 2004. Ett underskott på 21 miljoner i ramarna skulle ge ett negativt årsresultat på åtta miljoner kronor.
Det var hårt för kommunens anställda som plötsligt fick leva med vikariestopp, inställda semestrar och svårigheter att ens få ihop de mest grundläggande saker. Kommunstyrelsens ordförande Tomas Egmark (S) varslar för att det är ett preliminärt resultat, men att det verkar ha gått vägen.
– Det ska gå genom bokslutsberedning, revisorer och sånt innan det är fastställt. Men det verkar som att vi gör ett underskott på 37 000 kronor. Det får man väl kalla ett nollresultat, säger Tomas Egmark, kommunalråd.
Han hoppas att det är sista gången som kommunen behöver ta till såna åtgärder som i höstas.
– De här akuta åtgärderna vi var tvungna att göra har gjort sitt så klart för att det här skulle lyckas. Sen är det inte någon hållbar lösning som vi vill upprepa, säger Egmark.
Under fredagen gick Kommunstyrelsen igenom de förhållanden som gäller inför budgetarbetet 2020 under ekonomidagarna. Det finns signaler om vilka områden som kommer att få det lite kärvare, men inget man kan gå ut med redan nu innan man fått chans att jobba mer med det.
Hur ska ni förhindra att det händer igen?
– Resultatet kom idag, så vi har inte påbörjat det arbetet än riktigt. Men vissa justeringar gjordes i ramarna inför det här budgetåret så det bör inte se lika illa ut 2019. Sen har nog besparingarna skapat förståelse i verksamheterna också om att nu är det faktiskt allvar, säger Tomas Egmark.
Oppositionens Inger Lundberg (L) är orolig för verksamheternas underskott även om det i år inte gav något underskott i årsresultatet.
– Egentligen har inte ekonomin löst sig sen 2009. Om man tittar i backspegeln ser man att vi varje år har räddat det med försäkringspengar, sålt skog eller annat. Nu verkar inte staten, skogen eller försäkringspengarna komma och hjälpa oss längre. Hoppas vi kan samarbeta och hitta nya vägar för att vända det här till något positivt, säger Inger Lundberg.
En sak har Lundberg lärt sig efter en del självrannsakan, och det är att inte tro att saker löser sig.
– Vi borde skrikit högt om det här redan i april. Man ska inte avvakta och vänta och tro att det bara löser sig, säger Inger Lundberg.