Kommunen: "Hur vi bedriver verksamheten har inte förändrats"

Det är HR-chefen Jenny Sundén som förhandlat avtalet på Kanis med facket. Hon håller fast vid att arbetsuppgifterna kan utföras precis på samma vis även utan det lokala avtalet.

Kommunen och facket kunde inte komma överens om ett avtal. Men kommunen menar att driften ska fungera precis lika bra med kollektivavtalet.

Kommunen och facket kunde inte komma överens om ett avtal. Men kommunen menar att driften ska fungera precis lika bra med kollektivavtalet.

Foto: Emil Larsson

Älvsbyn2025-01-15 20:30

Hon anser att kollektivavtalet fungerar alldeles utmärkt och borde inte påverka snötillverkning eller annat.

– Det centrala kollektivavtalet innehåller allt som vi behöver för att bedriva verksamheten som vi alltid har gjort. Det erbjuder all möjlighet att hålla öppet och att spruta snö. Vi kan ändra bemanning utifrån väderförhållanden och uppdrag. Vi betalar det vi ska utifrån detta, säger Jenny Sundén.

Det lokala avtalet har parkarbetarna på Kanis haft under åtminstone tio år. På den tiden var de anställda under Älvsbyns fastigheter. När parkavdelningen absorberades av kommunen ärvde kommunen också avtalet. Fram tills i år.

– Vi förhandlar med facket, inte via media. Men det krävs två som måste bli överens i en förhandling och vi kunde inte bli överens. Så det blev inget avtal. Vi bemannar utifrån att göra arbetsuppgifterna man alltid gjort och de får ersättning för det. Den här gruppen medarbetare behandlas på samma sätt som alla andra, säger Jenny Sundén.

Det var först den 11 januari som Kanisbacken kunde öppna, och fortfarande är inte hela backen öppen utan bara den lägre delen. Enligt facket kommunal och de anställda som Piteå-Tidningen pratat med skulle den varit öppen för länge sedan ifall de kunnat jobba som de gjort tidigare.

Vidhåller ni fortfarande att det bara är vädret som påverkat öppningen?

– Ja det gör vi. De arbetar när de ska arbeta för att producera snö. Så det är inte så att vi inte producerar något, det har med väder och vind att göra. Vi har bemanning och ingenting har i sak förändrats annat än att vi inte har ett lokalt avtal. Men hur vi bedriver verksamheten har inte förändrats, säger Jenny Sundén.

Andra skidbackar i mer klassiskt snöfattiga kommuner har öppnat sedan länge. Måttsund i Luleå, och Vallsberget i Piteå exempelvis.

Hur kan Vallsberget ha öppnat en månad innan Kanis om det inte är någon skillnad?

– Jag kan inte svara för hur Vallsberget har gjort. Men det beror nog på en del olika förutsättningar, olika utrustning och olika krav på sig, säger Jenny Sundén.

Hon tillägger att problemen att samsas om ett lokalt avtal inte ska kasta skugga på de som får Kanis att fungera.

– De har alltid gjort ett bra jobb, det är inte deras fel att vädret inte är på vår sida. Men så är det ibland med det. Vi är måna om att hålla öppet så gott vi kan och ordna en bra service, det vet jag att personalen vill också. Men alla förutsättningar väljer vi inte själva, säger Sundén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!