Enligt socialchefens utredning skulle det kosta cirka 3,5 miljoner kronor per år att inrätta ett psykiatriboende i Älvsbyn, men politikerna i kommunfullmäktige beslutade i juni 2009 att inte skjuta till några pengar.
Trots det måste Älvsbyns kommun följa lagen och bevilja personer psykiatriboende om de behöver det.
- Vi måste försöka att göra det bästa av situationen och hjälpa människor så mycket vi bara kan. Då har ledningen och personalgruppen på Björkgatan diskuterat oss fram till en provisorisk lösning. Målet är att vi ska kunna ha ett psykiatriboende på Björkgatan, men vi är inte där ännu, säger socialchefen Birgit Nilsson.
Agnes Lundkvist är en av några psykiskt funktionsnedsatta som fått en plats på Björkgatan, ett serviceboende för utvecklingsstörda.
- Vi måste uppfylla lagens intentioner på bästa sätt, men det är också så att kommunen har begränsade resurser. Det ska inte drabba medborgarna, men det är som jag säger. Vi får sköta det så bra vi bara kan och människor ska inte fara illa.
Birgit Nilsson berättar att den duktiga personalgruppen har kompetens och resurser för att hantera boende med psykiska problem och att de får möjligheter till vidareutbildning.
Dyrt med nattarbete
Agnes Lundkvist anser att situationen förvärras när hon inte får stöd på nätterna. Birgit Nilsson kommenterar allmänt om uteblivet nattstöd.
- Det kanske finns andra lösningar än just personal. Det finns möjligheter till larm till exempel. Det behöver inte finnas personal fysiskt på platsen just då.
Hon vill inte dra någon slutsats att brist på pengar försämrar situationen för psykiskt funktionshindrade.
- Det får stå för dig och dem i så fall. Vi har en skyldighet att följa lagen för boende, och sysselsättning för psykiskt sjuka. Vi gör så mycket som möjligt utifrån de resurser vi har, säger Birgit Nilsson.