Det är antidiskrimineringsbyrån Rättighetscentrum Norrbotten som drivit frågan vidare och sett till att kommunen nu både ska betala ut 40 000 kronor i diskrimineringsersättning till eleven och dessutom skriva under två punkter för att ta frågan om Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, NPF, på större allvar.
– Det är klart att det är ett litet plåster på såret efter allt hon gått igenom, varenda krona går ju till dottern, säger Evelina Olsson.
Saken har gällt dotterns rätt till taxi till skolan. Då hon har autism och ADD har bussen varit ett enormt stressmoment så att hon varit helt slut när hon väl kommit till skolan. Efter en prövotid med taxi blev hon jättemycket bättre, men det blev ingen fortsättning. När förvaltningsrätten sen slog fast att dottern hade rätt till taxi överklagade skolchefen saken vidare och dottern fick sitta hemma nästan ett helt läsår till innan kammarrätten slog fast domen.
Utöver ersättningen så åtar sig Älvsbyns kommun att utreda behovet av kompetensutveckling med inriktning på NPF i kommunens skolor och genomföra sådan kompetensutveckling. Älvsbyns kommun åter sig också att utreda behovet av tillgänglighetsåtgärder med inriktning på NPF i kommunens skolor och genomföra tillgänglighetsåtgärder.
– Jag hoppas verkligen att de nu tar tag i det här, för hon är som sagt inte ensam om att ha haft det här problemet. Jag hoppas verkligen att de håller vad de säger och väljer att satsa och att det leder någon vart. Det är ohållbart att fortsätta på det här viset, säger Evelina Olsson.
I förhandlingarna har Skolförvaltningen också ställt sig positiv till en utredning om resursskola, men det förutsätter i så fall ett politiskt beslut och ingår därför inte som en del i förlikningen. Just den här sortens diskriminering är vanlig och ökande i Norrbotten.
– Vi har haft konstruktiva möten med kommunen och det är vår uppfattning att kommunen tar diskriminering på allvar, säger Stina Carlsson, jurist.
Kommunen lovar nu att de ska göra bättre ifrån sig.
– Kammarrättens dom fastställer att Älvsbyns kommun fattat ett felaktigt beslut utifrån elevens funktionsnedsättning. För att ta lärdom av det inträffade kommer vi att se över kompetensbehovet samt tillgängligheten i våra skolor. Det kommer att gynna alla våra elever, säger Inger Grankvist, skolchef i Älvsbyns kommun.