PT GRANSKAR
Utöver sina månadslöner på mellan 75 000 och 83 000 kronor i månaden har kommunchefen och vd:arna på Älvsbyns energi och Älvsbyns fastigheter erbjudits både förmånsbil och drivmedelsförmån.
Kommunchefen Magnus Nordström har haft förmånerna sedan 2013 och kommunen har leasat tre bilar åt honom. Den senaste hämtade han ut på Bilbolaget i februari 2018. En Volvo V90 Cross Country D4 Business Advanced till ett värde av 439 000 kronor inklusive moms som kostat kommunen cirka 4 400 kronor i månaden i avgifter, exklusive moms.
I november 2020, samtidigt som Piteå-Tidningen börjat granska Älvsbyns kommun, avyttrades Magnus Nordströms bil tre månader innan leasingtiden var ute. Han hämtade inte ut någon ny. Istället sade han upp sig den 3 februari 2021 – dagen efter att PT hade begärt ut handlingar om hans förmånsbilar och drivmedelsförmåner.
– Det var så enkelt att jag bestämde mig för att sluta och inte skulle ha kvar någon förmånsbil. Jag bestämde mig redan på fullmäktige i september och sedan har det varit en process framåt, säger Magnus Nordström.
Magnus Nordström har i enlighet med gällande skattelagstiftning förmånsbeskattats för sin tjänstebil som han nyttjat privat. Det handlar om ett förmånsvärde på 6 150 kronor i månaden som arbetsgivaren har dragit skatt på.
Eftersom Älvsbyns kommun också har betalat drivmedel för kommunchefens privata körningar har han även beskattats för det. Magnus Nordström har de senaste tre åren angett den privata körningen till 2 500 kronor i månaden.
– Det är något jag har beräknat utifrån hur mycket jag brukar köra privat varje år, cirka 2 000 mil. Då har jag angett 2 500 kronor och justerat det vid behov vid årets slut.
2018 tankade Magnus Nordström med sitt kommunala tankkort för 37 339 kronor, 2019 för 32 913 kronor och 2020 för 30 128 kronor – ett genomsnitt på cirka 3 000 kronor i månaden inklusive moms. Den sista tankningen som Magnus Nordström gjorde med sitt kommunala tankkort var den 20 oktober förra året.
I november 2020 angav Magnus Nordström 7 768 kronor i drivmedelsförmån och i december 2 885 kronor – trots att han inte tankat något alls. Drivmedelsförmån räknas inklusive moms, medan kommunen kan lyfta momsen.
– 2020 var ett speciellt år med corona vilket innebär att jag har kört mycket mer privat. Jag har betalat mycket mer i förmån i november och lite högre i december för att få det rätt. Jag har kollat med Skatteverket och det är inget fel att använda en schablon och justera i efterhand.
Hur många mil som kommunchefen faktiskt har kört privat eller i tjänsten går däremot inte att säga, eftersom det inte finns några diarieförda körjournaler hos Älvsbyns kommun. Enligt Skatteverket ska en anställd som inte kan visa hur en bil har använts beskattas för allt drivmedel som har använts till förmånsbilen under ett inkomstår.
– Det finns inget krav på körjournal, men jag för det i egensyfte för jag vill inte bli skönstaxerad.
Magnus Nordström säger att drivmedelsförmånen inte är något han skulle ha valt i dag.
– Det är dyrt och renderar en massa administration. Om jag skulle ha en ny förmånsbil skulle jag absolut inte ha drivmedelsförmån.
Tror du det kan sticka i ögonen på skattebetalare att arbetsgivaren betalat ditt privata bränsle?
– Att folk har synpunkter på chefer och vd:ars höga löner och andra förmåner får man leva med. Vi sätter inte lönerna själv eller beslutar om våra förmåner. Det gör vår arbetsgivare och det får de faktiskt stå upp för.
Älvsbyns fastigheters vd Annelie Vinsa hämtade ut sin Volvo S90 D4 AWD Edition till ett värde av 417 199 kronor inklusive moms i maj 2018. Från juni till december 2018 tankade hon 1 491 liter diesel för det kommunala bolagets pengar. 2019 handlade det om 2 547 liter diesel och förra året 2 222 liter. Det innebär en genomsnittlig drivmedelskostnad för bolaget på 2 635 kronor i månaden utöver leasingavgifterna för förmånsbilen på cirka 4 500 kronor i månaden exklusive moms
Annelie Vinsa har utöver sin månadslön beskattats för bilen som har ett förmånsvärde på 5 942 kronor per månad. Arbetsgivaren har även dragit skatt på den drivmedelskostnad som Annelie Vinsa uppgett att hon har kört privat.
Till skillnad från kommunchefen Magnus Nordström har inte Annelie Vinsa angett en schablonkostnad för det privata bränslet utan olika summor varje månad. En genomgång visar att hon kört nästan 90 procent privat med sin förmånsbil.
– Jag bor i Gammelstad och pendlar 70 mil i veckan. Det är klart att det blir mer privatmil. Det jag åker i tjänsten är främst korta resor inom kommunen, säger Annelie Vinsa som för körjournal.
Var de här förmånerna ett krav från dig för att bli vd på Älvsbyns fastigheter?
– Jag har inte satt det som krav, men det är en del i mitt anställningsavtal och hade det inte varit det kanske det varit en lön eller något annat som hade funnits.
Annelie Vinsa, som närmast kommer från en tjänst som vd på Kirunabostäder, kan inte kommentera hur vanligt det är med förmåner som bil och drivmedel.
– Inte en aning. Jag har aldrig haft en förmånsbil före jag var här.
Jan Sipola, tidigare vd på Älvsbyns energi, har använt sitt kommunala tankkort för i genomsnitt 3 993 kronor inklusive moms i månaden från den 1 januari 2018 tills han slutade den sista april 2020 för att bli konsult.
Inklusive leasingbilen har det inneburit en månadskostnad för bolaget på cirka 8 000 kronor, exklusive höjda arbetsgivaravgifter för förmånerna. Jan Sipola har också beskattats för bilförmånen och drivmedelsförmånen. En genomgång visar att han kört majoriteten av alla mil privat – något han betalat skatt för.
Mattias Broström, som tillträdde som vd på Älvsbyns energi den 1 maj 2020, hade först en tillfällig förmånsbil innan han hämtade ut en ny Toyota RAV4 2,5 Plug-In Hybrid AWD på Burlins motor i Luleå den 29 september förra året.
Bilen med ett värde av 484 000 kronor efter miljöbilsbonus och inklusive moms kostar Älvsbyns energi cirka 5 800 kronor i månaden i leasingavgifter. Under 2020 har han tankat sin nya förmånsbil för i genomsnitt 1 590 kronor i månaden inklusive moms. Mattias Broström beskattas för bilförmån på 2 874 kronor samt sitt privata bränsle.
– Jag redovisar mina privata mil och betalar efter det, säger Mattias Broström som för körjournal.
Enligt Mattias Broström var förmånsbilen och drivmedelsförmånen ett krav från honom för att bli vd på Älvsbyns energi och han uppger att han avstått lön för att få förmånerna.