Kommunchefen: "Jag har skrivit på ett felaktigt avtal"

Kommunchefen Magnus Nordström bedömer själv att inköpen från Alovita är en otillåten direktupphandling. Han tar på sig ansvaret, men säger att han har skrivit på ett felaktigt avtal.

Kommunchefen tycker att utfallet av företagsbesöken är bra, men han beklagar att summan överskred direktupphandlingsgränsen.

Kommunchefen tycker att utfallet av företagsbesöken är bra, men han beklagar att summan överskred direktupphandlingsgränsen.

Foto: Jens Ökvist

Älvsbyn2021-01-11 19:00

Kommunchefen uppger att det ursprungliga avtalet med Alovita tecknades av Bengt Strandberg.

– Syftet var att göra intervjuer med företagen för att se hur vi skulle kunna förbättra näringslivsklimatet för att de ska bli ännu mer nöjda och på så sätt öka tillväxten i Älvsbyn. 

Varför frågade ni inte flera leverantörer om de kunde göra de här företagsbesöken?

– Det är väl en bedömning som näringslivschefen har gjort, att det kanske inte fanns några fler. Det är oftast väldigt svårt att få tag i konsulter. 

Hur kommer det sig att du förlängde avtalet i juli 2020?

– Därför att vid överlämningen när Bengt skulle sluta så försökte han göra klart en massa saker, bland annat en fortsatt upphandling. Jag fick en färdig upphandling av honom som jag skrev på, vilket var ett misstag. Naturligtvis borde han ha känt till att vi hade passerat direktupphandlingsgränsen och att det var en otillåten direktupphandling. 

Magnus Nordström vill dock inte förringa sitt eget ansvar.

– Det är inget försvar. Jag har skrivit på ett felaktigt avtal. Så är det och jag kan inte peka på någon annan. I slutändan är jag ytterst ansvarig för allt i den här kommunen. När vi gjorde en uppföljning och konstaterade att det här inte alls var bra avbröt vi uppdraget omedelbart. 

Tycker du att ni har uppfyllt dokumentationsplikten som krävs vid direktupphandlingar över 100 000 kronor?

– Med det underlag vi har nu så är det väl tveksamt. Men det är något som tillsynsmyndigheten måste avgöra. Det finns ett avtal. Någon mer dokumentation hittar vi inte.

Var uppdraget färdigt när det avbröts?

– Det gjordes en slutrapport, men sedan var vår ambition att fortsätta jobba med företagsbesöken utifrån Svenskt näringslivs frågeställningar. Vi vill ha ett bra näringslivsklimat. Det är extremt viktigt för att attrahera företag att etablera sig här.

Enligt Magnus Nordström har huvuddelen av projektet finansierats genom riktade statsbidrag, de så kallade "Bucht-pengarna" som betalats ut av Tillväxtverket med 1,7 miljoner kronor per år från 2018 till 2020.

– Om inte de här pengarna funnits hade vi inte haft råd att göra det. Då hade det säkert varit någon annan variant, men mycket billigare.

Har kommunala skattepengar gått till konsultinköpen?

– Jag har inte sett konteringarna. Men en del är med största sannolikhet även kommunala skattemedel.

Enligt Magnus Nordström hade ingen av kommunens egen personal möjlighet att utföra företagsbesöken som slutade med 100 stycken.

– Det är ett rätt tidskrävande uppdrag. Näringslivskontoret har en liten organisation och verksamheten bygger på att man tar in kompetens via konsulter. 

Tycker du 1 000 kronor i timmen är en rimlig ersättning utifrån det arbete som är gjort?

– Det går alltid att diskutera, men det är dyrt att ta in konsulter. De har en spännvidd från 500 kronor till 1700 kronor. Tekniska konsulter kan vara ännu dyrare.

Tycker du att projektet var värt kostnaden?

– Jag tycker att det var värt det, i synnerhet genom att det finansierades av riktade statsbidrag för att jobba med det lokala näringslivsklimatet. Vi låg tidigare dåligt till enligt Svenskt näringslivs rankning, men vi har jobbat målinriktat för att förbättra näringslivsklimatet. Bevisligen har det haft effekt för vi har Norrbottens bästa företagsklimat i dag, säger Magnus Nordström.

PT har varit i kontakt med Bengt Strandberg, numera näringslivschef i Haparanda stad, som inte vill svara på några frågor.

– Jag jobbar inte på Älvsbyns kommun i dag. Jag har inga kommentarer, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!