Kommunbolag köper sjukvård – endast till tjänstemän

Det kommunala bolaget Älvsbyns fastigheter AB betalar privat sjukvårdsförsäkring till sina tjänstemän. De Kommunal-anslutna arbetarna på bolaget får inget.

Tio tjänstemän på Älvsbyns fastigheter och en på Älvsbyns energi har privat sjukvårdsförsäkring.

Tio tjänstemän på Älvsbyns fastigheter och en på Älvsbyns energi har privat sjukvårdsförsäkring.

Foto: Christoffer Markström

Älvsbyn2021-03-01 19:35

PT GRANSKAR

Det var dåvarande vd som 2014 tecknade den privata sjukvårdsförsäkringen för sig och resten av tjänstemännen på Älvsbyns Fastigheter – totalt elva personer.

Genom att bolaget betalade cirka 3 500 kronor per anställd och år erbjöds tjänstemännen tid hos specialist inom 7 arbetsdagar och operation inom 14 arbetsdagar.

"Med vår sjukvårdsförsäkring Privat Access får dina medarbetare rådgivning, behandling och operation i privat regi utan långa väntetider. De får hjälp när de behöver den och utan att vara borta från arbetet längre än nödvändigt", står det om försäkringen via Euro Accident.

I snart sju år har den företagsbetalda sjukvårdsförsäkringen löpt på och nyanställda tjänstemän har anslutits till avtalet. I dagsläget nyttjar tio personer förmånen vars premie höjts till 4 236 kronor per person och år. 

– Även om det inte är jag som har tecknat försäkringen kan jag tycka att den är motiverad. Vi är ett litet bolag med jättestort ansvar. Skulle vi ha borta personal längre än nödvändigt blir det oerhört sårbart, säger Annelie Vinsa, vd på Älvsbyns fastigheter.

Varför omfattas inte alla anställda på Älvsbyns fastigheter av den privata sjukvårdsförsäkringen? 

– Jag vet inte varför det inte blev så från början, men om jag ser till kollektivet så har vi större möjlighet att klara driften med omorganisation av människor och att ta in entreprenörer. Så det är inte lika sårbart som på tjänstemannasidan, även om det är sårbart där också.

Efter att PT ställt frågor om sjukvårdsförsäkringen har Annelie Vinsa börjat undersöka om förmånen ska omfatta de 17 kollektivanställda också.

– Min ambition är, om styrelsen tycker detsamma, att ska någon ha det så ska man erbjuda det till alla.

Har du förståelse för att det kan sticka i ögonen på de anställda som inte har erbjudits den här förmånen?

– Absolut. Jag hade inte trott att det var så. Det har hamnat mellan stolarna och jag har inte observerat att det inte gällde alla. Ska vi ha det så ska vi erbjuda alla, sen får man tacka ja eller nej, säger Annelie Vinsa.

60 procent av kostnaden räknas som en skattepliktig förmån enligt Skatteverket. Älvsbyns fastigheter har däremot dragit skatt på hela summan, 353 kronor per månad, för de anställda som omfattas av försäkringen.

– När vi undersökte det såg vi att vi har betalt för mycket i förmånsbeskattning,

Älvsbyns energi AB köper också privat sjukvårdsförsäkring, men endast till vd Mattias Broström till en kostnad av 3 623 kronor per år.

– Jag har blivit en erbjuden en privat sjukvårdsförsäkring i samband med min anställning och då har företaget tecknat det, säger Mattias Broström.

Hur kommer det sig att inga andra på Älvsbyns energi har privat sjukvårdsförsäkring?

– Jag kan tyvärr inte svara på varför det är så. Jag har inte suttit så länge här och jag vet inte hur diskussionerna har varit tidigare, säger Mattias Broström.

Hur ser du på att kommunalrådet att anser de kommunala bolagen inte ska bekosta privata sjukvårdsförsäkringar?

– Vad ska jag säga? Om man har den hållningen från arbetsgivaren så vet jag inte var det har brustit. Det är inget jag har tvingat till mig utan jag har förutsatt att arbetsgivaren tycker det är bra att den finns. Jag ser inget fel i det. Om jag skulle råka ut för en sjukdom eller skada så är det väl så att arbetsgivaren vill ha tillbaka mig i tjänst så fort som möjligt.

Ökade med tre procent

I slutet av 2019 hade drygt 681 000 personer en sjukvårdsförsäkring. Det är en ökning med nästan 3 procent jämfört med motsvarande tidpunkt året innan. Nästan 6 av 10 försäkringstagare får den betald av sin arbetsgivare, och ungefär 3 av 10 försäkringstagare har tecknat sin sjukvårdsförsäkring som en gruppförsäkring. Resterande har en individuell sjukvårdsförsäkring.

De arbetsgivarbetalda försäkringarna ökar snabbast och omfattar vanligtvis alla anställda på arbetsplatsen.

Källa: Svensk försäkring

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!