Förmånerna inom kommunen har varit en het potatis vid många tillfällen. Friskvården är en sådan del där förutsättningarna att nyttja den varit helt olika för många anställda. Istället för att plocka ut friskvårdsbidrag på 1 500 kronor har anställda kunnat välja att ta ut en friskvårdstimme varje vecka.
Varje vecka har vissa anställda kunnat plocka ut en friskvårdstimme under arbetstid där de exempelvis tränar. Många har däremot tjänster där de inte kan ta ut friskvårdstimmen. Det har lett till en hel del irritation bland många av kommunens anställda.
– En friskvårdsförmån är någonting väldigt bra. Friskvårdsförmåner är något som vi inte måste ha och som hos oss tyvärr lett till både frustration och missnöje, därför har vi sett över våra friskvårdsförmåner och sett att det är många som till exempel inte utnyttjar friskvårdstimmen, säger Anna-Karin Andersson, HR-chef i Älvsbyns kommun.
Varför nyttjas inte friskvårdstimmen?
– Många har helt enkelt inte möjligheten att göra det. Till exempel alla inom personlig assistans som jobbar ensamma eller de som jobbar natt inom äldreomsorgen. Det är i princip omöjligt att kunna få in en friskvårdstimme under arbetsveckan. Men vi ser också att den inte nyttjas mycket även hos de som kan ta ut den, säger Anna-Karin Andersson.
Tjänstemännen har pratat med medarbetare, chefer och rektorer. De har kollat på statistik på uttag av friskvårdsbidrag och friskvårdstimme. Det tjänstemannaförslag som det mynnat ut i nu är att lämna friskvårdsbidraget på 1 500 kronor orört och helt enkelt avskaffa friskvårdstimmen. Timmen ska istället ersättas med något som alla anställda förhoppningsvis ska ha nytta av.
– Förslaget är att vår personal ska få nyttja badhuset när det är färdigt under vissa dagar och tider. Utöver det ska vi anordna mer kommungemensamma aktiviteter. Det har kommit fram som önskemål på våra arbetsplatsträffar. Som löpstafetten i våras där arbetslag från kommunen hade möjlighet att anmäla sig. Så vi ser över om det finns fler trivselaktiviteter där man motionerar tillsammans som vi kan delta i. Jag tänker mig minst en sån per år i alla fall, säger Anna-Karin Andersson.
Förslaget är förhandlat med facket och ska upp till personalutskottet nästa vecka den 7 december. Sedan ska kommunstyrelsen fatta beslut i frågan den 30 januari 2023.