Kommunalrådet tror på framtiden

TILLBAKABLICK. Sammantaget har 2005 varit ett bra år för Älvsbyns kommun. Visst finns det negativa faktorer som påverkar utgångsläget inför nästa år, men inte i så stor omfattning att det hindrar framtidstron att växa. Så resonerar kommunstyrelsens ordförande Bo Johansson, s, kring det förestående årsskiftet.

Älvsbyn2005-12-31 00:00
På frågan vad som varit särskilt positivt för Älvsbyns del under 2005 behöver Bo Johansson ingen betänketid för att ge besked:

- Först och främst att vi fått ordning på kommunens ekonomi. För första gången sedan 2002 pekar årsprognosen på ett positivt resultat. Det är ett kvitto på att vidtagna åtgärder och gemensamma ansträngningar börjat ge önskad effekt, ett kommunalt lagarbete som är värt all heder.

- Till årets glädjeämnen hör också att vi tycker oss se att sjukfrånvaron minskar bland våra medarbetare. Vad gäller näringslivet glädjer vi oss över att vi fått en ny entrepenör inom besöksnäringen, Hilding Holmqvists satsning på Storforsens hotell, plus att det ser ut som att RFN går en stabil framtid till mötes.

Färre invånare

Till de negativa sakerna för 2005 hör befolkningsminskningen.

- Den är ovanligt stor för Älvsbyns del i år. Normalt brukar tappet ligga kring 50 personer per år, men den här gången ser vi ut att bli cirka 100 personer färre, konstaterar Bo Johansson.

- Problemet förvärras av rådande demografi med allt äldre befolkning och minskad reproduktionskapacitet.

- Dessvärre är det inte unikt för Älvsbyn, utan ett dilemma för hela Norrbotten. Piteå och Luleå ökar visserligen befolkningsmässigt, men inte så mycket att det uppväger det totala svinnet i länet.

Positiv statistik

Finns det gemensamma sorgeämnen för Norrbottens kommuner så finns det också gemensamma glädjeämnen, menar Älvsbyns kommunalråd, som sedan i höstas även är ordförande för Kommunförbundet i Norrbotten.

- Utvecklingen av gruvnäringen i Malmberget och Ikeas etablering i Haparanda är två betydelsefulla satsningar som kommer hela länet till godo, säger Bo Johansson.

Vad gäller näringslivsutvecklingen i Älvsbyn ser det inte heller alltför mörkt ut, trots att orten drabbats av en del konkurser under 2005, varav nedläggningen av åkeriföretaget Trisab är en av de mest kännbara ur arbetsmarknadssynpunkt.

- Trist att det inte gick att rekonstruera Trisab, det slog hårt mot bygdens transportarbetare.

- Samtidigt har det framkommit statistiska uppgifter om att företagandet i Älvsbyns kommun har landets största vinstökning per capita och den näst största omsättningsökningen per capita, så den ekonomiska aktiviteten verkar totalt sett vara både hög och god.

Stor investering

Ett av de viktigaste besluten kommunfullmäktige tagit 2005 är enligt Bo Johansson att bygga ut fjärrvärmenätet, investera i en ny panna och börja producera egen el, en investeringskostnad på totalt 100 miljoner kronor.

- Det är mycket pengar för en kommun av Älvsbyns storlek och skulle inte ha varit genomförbart om vi inte lyckats vända den negativa ekonomiska trenden, poängterar han.

Svårlöst problem

När Bo Johansson tittar i backspegeln vid årets slut tvingas han konstatera att droganvändningen ökat bland kommunens ungdomar, något som också visat sig i ökade kostnader för institutionsvård och försörjningsstöd.

- Återigen ett problem som inte är specifikt för Älvsbyn, utan tyvärr lika alarmerande i andra kommuner. Trots att vi försöker ta tag i situationen så tidigt som möjligt och sätta in alla tänkbara åtgärder för att stoppa och förebygga drogmissbruk, tenderar problemen öka.

"Värt sitt pris"

- Från kommunstyrelsens sida hoppas vi att bland annat satsningen på att rusta upp Älvåkra idrottsplats ska få en positiv effekt i det drogförebyggande arbetet. Allt som kan bidra till att dra ungdomarna från droghelvetet är värt sitt pris.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om