Johan Dahlqvist nekades ansvarsfrihet i omröstningen som hölls i juni då en politisk vilde (som röstade emot Dahlqvist) togs in som ersättare när han ansågs jävig.
Dahlqvist som då vägrade se sig själv som jävig i omröstningen om sin egen ansvarsfrihet var i motsats till juniomröstningen den här gången däremot väldigt snabb att anmäla sig jävig i frågan om hans entledigande.
Berit Hardselius, kommunfullmäktiges ordförande, hade nämligen precis meddelat att hon tänker lämna presidiet vid mötets början.
– Om demokratin ska fungera måste den bygga på respekt. Både för varandra och fakta. Inför viktiga beslut är det viktigt att inte reagera känslomässigt. De måste bygga på fakta. Både större och mindre misstag har begåtts. Troligen kommer det också begås fel framöver. Det är mänskligt att fela. Det viktiga är att arbeta för att göra saker och ting bättre. Att inte behöva återuppstå, att jaga syndabockar är bara destruktivt, säger Berit Hardselius.
Efter detta lämnade hon över mötet och utslagsrösten till vice ordförande Mats Mörtzell (M) som valde en annan arbetsordning än som användes vid tidigare punkter i samma ärende. De som bestämdes tidigare i sommar innan ärendet bordlades till oktober. Enligt Mörtzell skulle inga ersättare tas in efter att någon anmäler jäv, då det inte görs i vanliga fall. Oppositionen var inte nöjd över förändringen.
– Nej vi är verkligen inte nöjda. Det känns rent ganska maktfullkomligt att ändra spelreglerna från en gång till en annan. Det känns inte demokratiskt, säger Anna Lundberg (S).
Mats Mörtzell menar att det handlar bara om att följa den etablerade arbetsordningen.
– Vi gör likadant som vanligt när någon begär jäv. Vi har aldrig tagit in ersättare på sittande möte, säger Mats Mörtzell.
Tekniskt sett var entledigandet samma ärende som i somras, men den här punkten bordlades till oktober.
Tidigare punkter i ärendet använde ersättare. Borde inte alla punkter i ett ärende rimligtvis tas på samma vis?
– Jag tycker alla punkter ska tas på samma sätt oavsett vad det handlar om. Vi tar aldrig in ersättare på personfrågor på sittande möte. Den som gjort undantaget då är Berit under förra mötet och det är ingenting som hänt i kommunens historia. Är det något som är odemokratiskt så är det väl det, säger Mats Mörtzell.
I slutändan har detta lett till att det blir förvaltningsrätten som avgör om beslutet är giltigt. Socialdemokraterna har för avsikt att överklaga beslutet då de inte anser att det har gått rätt till.
– Vi har alla i partiet för avsikt att överklaga. Det är svårt att avgöra för oss om allt har gått rätt till. Det är då både frågan om Berit som inte lämnat in någon ansökan för att avgå kan lämna över sin utslagsröst. Men också frågan om att byta princip mellan olika punkter inom samma ärende. Det känns som att missbruk av makten i syfte att hindra ansvarsutkrävande i en bordlagd beslutspunkt. Man har ändrat principen för att kunna klamra sig fast, säger Linus Sköld (S), och fortsätter:
– Från vårat perspektiv är det här ett mycket anmärkningsvärt förfarande – och odemokratiskt. Så vi kommer låta förvaltningsrätten se på det och avgöra om det har gått rätt till.