Kommunalrådet ser Kanis som en investering i Älvsbyn

Att bara kalla de miljoner som kommunen går back på Kanis för kostnader tycker kommunalrådet är fel. "Jag tycker inte det är kostnader, det är satsningar på välfärd precis som ishall och simhall", säger Johan Dahlqvist (M).

Kanisutredningen menar att skidanläggningen är obetydlig för kommunens dragningskraft vid inflyttning. Kommunalråd Johan Dahlqvist håller inte med. (Arkivbild)

Kanisutredningen menar att skidanläggningen är obetydlig för kommunens dragningskraft vid inflyttning. Kommunalråd Johan Dahlqvist håller inte med. (Arkivbild)

Foto: Catrin Renlund

Älvsbyn2024-02-09 09:00

Kommunalrådet tycker att utredningen levererar vad de ville ha, en bild av hur kostnader och annat faktiskt ser ut. Att det visar sig att det är en minusaffär rent ekonomiskt på vissa sätt är inte förvånande och inget som automatiskt betyder att man måste spara.

– Det viktiga är att vi får en bild av läget och vilka planer som finns och har funnits, så kan vi välja vilken väg vi vill gå i satsningarna. Det är jättesvårt att ta beslut om vi inte vet vilka kostnader vi har. Vi väljer att göra en satsning på medborgarna för att det här är värt att ha. Utredningen säger inte hur vi ska göra utan hur vi kan göra, säger Johan Dahlqvist.

undefined
Johan Dahlqvist tycker att det är bra att de nu har en översikt över kostnaderna och att det inte betyder att de har några planer på att spara in på verksamheten på Kanis. (Arkivbild)

Utredningen har fått en del kritik, bland annat från nuvarande arrendator CE:s allservice, för att ha mycket personliga värderingar inbakat i texten. Där kan kommunalrådet hålla med i en del av kritiken.

– Lite så är det ju. Jag tycker själv att en utredning ska vara utan värderingar, den som skriver den ska vara väldigt känslolös på det sättet och bara beskriva hur det ser ut och inte ta någon ställning till om det är bra eller dåligt, säger Johan Dahlqvist.

Bland annat bedömer utredaren Kanis som obetydligt för att göra Älvsbyn attraktivt som boendeort då skidbackar finns i grannkommunerna också.

– Själv tycker jag den är jätteviktig för att sälja in varumärket Älvsbyn. Det är bara se på de drygt hundra som har plats på campingen. Det är inte jättestor andel av dem som är från kommunen så det är bevis på att den är viktig för att få ett intresse för Älvsbyn.

Rapporten belyser att skidspåren kostar tio gånger mer att dra och underhålla än vad de får in från de som nyttjar spåren. Utredaren menar att man bör göra en överläggning om vilken standard och kostnad som är rimlig då bara 215 åkare betalar för spåren som gör en förlust på 483 000 kronor. Man föreslår att ett alternativ är att skidspåret exempelvis förvaltas av ÄIF eller gymnasiet.

– Folk kanske känner att det kostar nu bara för att vi tagit fram siffrorna. Men det kostar lika mycket nu som för 20 år sedan. Det är i alla fall en satsning som vi tycker är viktig. Vi har nationella idrottslinjen här som är en stor del av vår identitet. Vi har fått Magdalena Pajala som lärare som är ett jättebra dragplåster till utbildningen som har ett jättetryck nu. Det är inget vi ska kasta bort, säger Dahlqvist.

undefined
Även om det bara är 215 betalande för skidspåren använder exempelvis Magdalena Pajala som nu är lärare på Nationella idrottsutbildningen spåren tillsammans med sina elever. Utbildningen har fått ett uppsving och är en del av kommunens identitet enligt kommunalrådet. (Arkvbild)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!